ZBOG TENZIJA U UKRAJINI SPREMNI DA POVUKU ZNAČAJAN POTEZ? Ova zemlja najavila moguće zatvaranje VAZDUŠNOG PROSTORA!
Ilustracija, Foto: EPA / Andy Rain

S OBZIROM NA TRENUTNU SITACIJU...

ZBOG TENZIJA U UKRAJINI SPREMNI DA POVUKU ZNAČAJAN POTEZ? Ova zemlja najavila moguće zatvaranje VAZDUŠNOG PROSTORA!

Odluka o zatvaranju vazdušnog prostora donosi se po odluci Komisije za vanredne situacije nakon konsultacija sa svim nadležnim organima

Objavljeno: 15:39h

Ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati izjavio je danas da bi vlasti te zemlje mogle ponovo da zatvore vazdušni prostor, prenose RIA Novosti.

„S obzirom na trenutnu situaciju, mogu se preduzeti različite mere da bi se osigurala nacionalna bezbednost. Pošto se rakete lansiraju sa teritorije Crnog mora, one bi i u budućnosti mogle da pređu vazdušni prostor Moldavije“, rekao je Nosati za moldavske medije.

Prema njegovim rečima, odluka o zatvaranju vazdušnog prostora donosi se po odluci Komisije za vanredne situacije nakon konsultacija sa svim nadležnim organima.

Ranije danas je pres-služba Ministarstva odbrane Moldavije je saopštila da su tri krstareće rakete, koje je ispalila Rusija ka Ukrajini, prošle kroz moldavski vazdušni prostor i da je zbog toga ruski ambasador u Kišinjevu Oleg Vasnjecov pozvan na razgovor.

„Tri krstareće rakete lansirane ka Ukrajini ovog jutra iz ruskih brodova u Crnom moru, prošle su kroz vazdušni prostor Moldavije. Naložio sam da se pozove ruski ambasador da pruži objasnjenje“, naveo je moldavski ministar spoljnih poslova Niku Popesku na Tviteru.

Vasnjecov je bio pozvan na razgovor u moldavsko ministarstvo spoljnih poslova i u četvrtak, kada mu je saopšteno da Kišinjev neće priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine, u kojima su se samoproglašene proruske teritorije pripojile Rusiji.

Vojni avion
foto: EPA/ABIR SULTAN

Moldavski parlament je 24. februara proglasio vanredno stanje, nakon što Rusija poslala oružane trupe u Ukrajinu.

Istog dana republika je zatvorila svoj vazdušni prostor, a 21. marta ograničenja su delimično ukinuta, avioni su ponovo počeli da lete u pravcu Rumunije, podsećaju RIA novosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.