U IRANU UHAPŠENO 9 STRANACA NA DEMONSTRACIJAMA: Situacija se ne smiruje
Demonstracije u Iranu, Foto: Printscreen/Twitter

SAOPŠTENO JE

U IRANU UHAPŠENO 9 STRANACA NA DEMONSTRACIJAMA: Situacija se ne smiruje

Vlasti klerikalnog Irana smatraju da su stranci podstakli proteste koji ne prestaju već dve sedmice

Objavljeno:

Devetoro stranaca je uhapšeno u Iranu povodom velikih demonstracija protiv nošenja hidžaba u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo za obaveštajni rad.

U saopštenju koje je prenela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Nemačke, Poljske, Italije, Francuske, Holandije i Švedske.

Vlasti klerikalnog Irana smatraju da su stranci podstakli proteste koji ne prestaju već dve sedmice.

Proteste je izazvala smrt 22-godišnje devojke po imenu Mahse Armini, koja je preminula u pritvoru nakon što je lišena slobode, jer navodno nije nosila hidžab na propisan način.

1 / 3 Foto: PRintscreen Twitter

Dok policija tvrdi da je Mahsa Armini umrla od sračnog udara, njena porodica smatra da je uzrok smrti prebijanje u zatvoru, što vlasti poriču i tvrde da je istraga povodom ovog slučaja u toku.

Protesti su razbesneli islamske vlasti Irana, a demonstranti tvrde da su njihova okupljanja spontani ustanak protiv striktnih propisa o odevanju, uključujući obavezno nošenje hidžaba koje je nametnuto ženama.

Organizacije za ljudska prava procenjuju da su snage bezbednosti Irana ubile najmanje 52 ljudi otkako su protesti počeli, i to vatrenim oružjem ili premlaćivanjem.

Iran je poslao islamska teokratija u revoluciji koja je izbila 1979. godine.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.