Sećanje na holokaust: U Aušvicu položeni venci, minut ćutanja na letu iz Tel Aviva (FOTO)
Foto: Reuters

72 godine od stradanja

Sećanje na holokaust: U Aušvicu položeni venci, minut ćutanja na letu iz Tel Aviva (FOTO)

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda
Objavljeno: 13:28h

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT uključio se ove godine u saradnji sa mladima iz fondacije "Iz dubina" u odavanje pošte žrtvama holokausta, kada je jutros na letu iz Tel Aviva za Varšavu pilot obavestio putnike da su današnji dan UN proglasile za Dan sećanja na žrtve holokausta i zatim zamolio za minut ćutanja.

foto: Reuters

Putnici su takođe na sedištima našli kopije knjige "Pravedni", u kojoj su predstavljeni Poljaci, pravedni među narodima sveta,koji su tu počasnu titulu dobili od izraelskog instituta Jad Vašem pošto su tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj, gde su nacisti za bilo kakvu pomoć Jevrejima naređivali smrtnu kaznu, našli u sebi dovoljno čovečnosti i hrabrosti da spasavaju njihove živote. - Pravedni među narodima sveta bili su tihi junaci rata, svetla i čovečnosti. Mnogi od njih bili su katolički monasi ili obični hrišćani. Dužni smo da pamtimo njihova svedočanstva i inspirisani njihovom hrabrošću gradimo svet sa više tolerancije, bezbedan i slobodan - kazao je za portal Virtualna Poljska Kšištof Olendski, direktor instituta koji je izdao knjigu.

foto: Reuters

Nacisti su u okupiranoj Poljskoj otvorili logor blizu mesta Ošvjenćim, na nemačkom Aušvic, 1940. godine, prvobitno da bi u njemu držali Poljake, ali on je ubrzo postao centralno mesto za likvidaciju Jevreja i najveće jevrejsko stratište sa monstruoznim industrijskim sistemom ubijanja u gasnim komorama. U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.