MESTO UKRŠTANJA DREVNE I MODERNE ISTORIJE: Upoznajte Čanakale- grad u Turskoj na RASKRSNICI Istoka i Zapada! FOTO
Čanakale, Foto: Marina Letić

mesto holivudskog trojanskog konja

MESTO UKRŠTANJA DREVNE I MODERNE ISTORIJE: Upoznajte Čanakale- grad u Turskoj na RASKRSNICI Istoka i Zapada! FOTO

Grad Čanakale se nalazi na južnoj azijskom obali Dardanela, na oko četiri sata vožnje od Istanbula. Nekada je bio poznat pod imenom Kale-I Sultaniye, dok su ga Grci nazivali Dardaneli

Objavljeno: 13:14h
Marina Letić

Turska - zemlja četiri mora, kafe, baklave, ljubaznih domaćina i koloritnih pejzaža. Raj za hedoniste, ljubitelje letovanja i gastronomije, ali i za sve one koji preferiraju pristupačna putovanja.

Malo ko je jednom posetio Tursku, a da nije poželeo ponovo da se vrati pred ova vrata Orijenta specifične tradicije, ukrštenih kultura i kompleksnog istorijskog nasleđa.

Turizam je ovde definitivno u razvoju, a najpopularnija destinacija je Istanbul. Na godišnjem nivou zemlju poseti više od 1,5 miliona turista što samo pokazuje kolika je uloga ove privredne grane u celokupnom BDP-u.

Zato resorna ministarstva ulažu velika sredstva kako bi ponudu i usluge podigli na još viši nivo. U tom kontekstu, jedan od kapitalnih projekata Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Turske državne agencije za promociju turizma jeste i festival "Put kulture" koji svake sezone okupi više miliona posetilaca. Reč je o kulturnom i turističkom projektu koji ima za cilj da učini vidljivim bogato arheološko, istorijsko i prirodno nasleđe ovog regiona.

Turistička mapa Čanakalea
Turistička mapa Čanakaleafoto: Espreso

Ove godine imala sam priliku da i sama postanem deo te publike, u okviru projekta "Troja put kulture" čiji je domaćin jedan od dva turska grada koji se prostiru na dva kontinenta, grad Čanakale. (drugi grad je Istanbul)

Do ove, prve stanice na malom proputovanju kroz jugozapad Turske, stiže se preko moreuza Dardaneli, najdužim visećim mostom koji spaja Evropu i Aziju.

Most "Čanakale 1915", koji nazivaju i arhitektonskim čudom, obezbedio je lakši tranzit između dva kontinenta i olakšao pristup turistima koji tokom sezone godišnjih odmora satima čekaju u redu na ukrcavanje na trajekte.

most 'Čanakale 1915'
most "Čanakale 1915"foto: Espreso

Grad se nalazi na južnoj azijskom obali Dardanela, na oko četiri sata vožnje od Istanbula. Nekada je bio poznat pod imenom Kale-I Sultaniye, dok su ga Grci nazivali Dardaneli.

Ima oko 200.000 stanovnika od kojih se veliki broj bavi uzgojem poljoprivrednih kultura kao što su paradajz i breskve. Takođe, poznat je i po zasadima maslina od kojih se proizvodi ulje, kao i po fabrici za proizvodnju tune.

I izrada fine grnčarije našla je ovde svoje mesto o čemu svedoči i sam naziv Čanakale (çanak-grnčarija, kale-tvrđava).

Osim toga, lokalno stanovništvo nastoji izvući maksimum iz turističkog potencijala ovog mesta, pa šetališta uz plaže obiluju kafićima, restoranima, štandovima sa suvenirima, prodavcima slodoleda...

Šetalište pored plaže
Šetalište pored plažefoto: Espreso

Čanakale je i luka tako da nijedan pogled na morsko plavetnilo nije prazan i u memoriju se urezuju brojni trajekti, brodovi i šareni ribarski čamci.

Čanakale je grad luka
Čanakale je grad lukafoto: Espreso

Ipak, to u sećanjima nije prva i jedina asocijacija na Čanakale. Ovaj simpatični grad ima nekoliko simbola i turističkih atrakcija. Zato krenimo redom:

Trojanski konj

Sa razlogom, glavni simbol grada je replika drvenog Trojanskog konja koja krasi centralni deo trga. Predsavlja oličenje mudrosti i hrabrosti Grka u ratu sa narodima Troje. Legenda o ovom ratu opevana je u Homerovoj Ilijadi, a inspirisala je Dejvida Beniofa da napravi scenario za sada već kultni film "Troja".

Spomenik na trgu
Spomenik na trgufoto: Espreso

Film je sniman tokom 2004. godine na Malti, u Meksiku i Londonu. Nakon premijere, na inicijativu glumaca, Trojanski konj koji je napravljen za potrebe snimanja određenih scena poklonjen je Čanakaleu zbog blizine arheološkog nalazišta Troje.

Simbol grada- Trojanski konj
Simbol grada- Trojanski konjfoto: Espreso

Ajanli čaršija (Ayanli çarşi)

Još jedna atrakcija je i Ajanli čaršija poznata po izobilju suvenira i drugih predmeta karakterističnih za tursko područje.

Ayanli çarşi
Ayanli çarşifoto: Espreso

Ljubazni trgovci po vrlo niskim cenama prodaju autentične ručne radove, a neretko turiste obraduju i poklonima.

Ayanli çarşi
Ayanli çarşifoto: Espreso

Do ove čaršije dolazi se uskim i vrlo živopisnim ulicama na kojima sve vrvi od lokalaca i turista.

1 / 5 Foto: Espreso

Sahat kula

Omiljeno mesto susreta lokalnog stanovništa je Sahat kula koja, sa druge strane, za turiste predstavlja nezaobilaznu lokaciju za fotografiju koja će poslužiti kao najbolji dokaz posete Čanakaleu.

Sahat kula je sagrađena u 19. veku, visoka je 20 metara i sastoji se od pet spratova koji se prema vrhu postepeno sužavaju. Sastoji se i od četiti sata i grandioznim zvonikom pri vrhu. Italijanski konzul Emilio Vitalis dao je svoj finansijski doprinos izgradnji ove kule.

Sahat kula
Sahat kulafoto: Espreso

Sahat kula je i uvertira u autentične turske uličice koje imaju i stare arapske natpise, jer se ovde do 1928. godine upotrebljavalo arapsko pismo. Sve to daje poseban šarm ovom gradu na raskrsnici Istoka i Zapada, gde su se susretala civilizacije i odlučivali tokovi istorije.

Čanakale
foto: Espreso

Otvaranje festivala i spektakl koji sjedinjuje Istok i Zapad

Sredinom septembra Čanakale je bio centar kulture i turizma ovog dela Turske. Otvaranju "Troya Kültür Yolu Festivali" (Festival kulturnog puta u Troji) prisustvovao je i turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy, kao i brojni posetioci.

Svečanu ceremoniju otvaranja obeležio je tzv. Troja ples koji je bio tek uvod u ono što je publici, na velikoj bini, predstavljeno krajem večeri.

Naime, kruna prve večeri festivala bio je muzičko-scenski spektakl "Troja", ratnički ples koji je pokretima "prepričao" čuveni helenski ep. Ansambl "Vatra Anadolije" pod kreativnim je rukovodstvom koreografa i reditelja Mustafe Erdogana, a čini ga preko 70 igrača.

Scenografija je uspela da oživi antički grad, a glavna "poslastica" ovog spektakla bila je figura trojanskog konja visoka devet metara. Ansambl je uspeo da spoji igre Male Azije, Egeja i Balkana, a elementi orijentalnog folklora isprepletani su sa modernim plesom i baletom.

I, naravno, Troja

Avantura ne bi bila potpuna ukoliko bi izostala poseta legendarnom poprištu Trojanskog rata koje se nalazi na samo sat vožnje od Čanakalea.

Naime, najveći broj arheologa smatra da se Troja nalazila u Maloj Aziji, današnjoj severozapadnoj Turskoj, nedaleko od morske obale jugozapadno od Dardanela pod planinom Idom.

Arheološki lokalitet Troja
Arheološki lokalitet Trojafoto: Espreso

U ovom području, tokom sedamdesetih godina 19. veka boravio je i iskopavao nemački arheolog Hajnrih Šliman koji je sve tada otkriveno proglasio za Troju, opisanu u Homerovom epu. Šlimanov najspektakularniji nalaz bio je tzv. Prijamovo blago (naziv je dobilo po legendarnom vladaru Troje tokom Trojanskog rata).

Ovo otkriće svojevremeno je predstavljalo čvrst dokaz da je Troja zaista postojala, kao i da se sam sukob baš tu odigrao. Međutim, još za vreme Šlimanovog života pojavile su se prve naznake da bi otkriveno blago moglo biti oko 1000 godina starije.

Danas, ovaj lokalitet je namerno očuvan sa minimalnim intervencijama i predstavlja jednu od glavnih (ako ne i glavnu) atrakciju Čanakalea i ovog dela Turske.

1 / 9 Foto: Espreso

Zanimljivo je i to da iskopavanja na lokalitetu i dalje traju, pod rukovodstvenom palicom čuvenog turskog arheologa Rustema Aslana.

Rüstem Aslan, glavni arheolog lokaliteta Troja
Rüstem Aslan, glavni arheolog lokaliteta Trojafoto: Espreso

Glavni arheolog lokaliteta "Troja" na ovom nalazištu radi još od 1988. godine, kada je bio student. Svoj radni vek posvetio je nauci i naporima da razazna šta je mit, šta istina. U to gotovo svakodnevno upućuje i brojne turiste, a o svim svojim dosadašnjim otkrićima pisao je i u knjizi "Troja- grad mitologije i arheologije".

Kako kaže, nikada sa sigurnošću nije rekao da je ovo nalazište definitivno Troja, ali mnogi arheološki dokazi govore u prilog tome.

Fotografija lokaliteta 1935. godine
Fotografija lokaliteta 1935. godinefoto: Espreso

Na lokalitetu se nalazi devet slojeva grada, ostaci nekadašnje tvrđave, amfiteatara, hramova, delovi moćnih i impozantnih zidina. Sada je sve uređeno tako da se posetiocima pruži što bolji doživljaj koji će biti potpun tek pričom vodiča koja će "oživeti" svakodnevnicu nekadašnjih stanovnika ovog drevnog grada.

Replika Trojanskog konja na arheološkom lokalitetu
Replika Trojanskog konja na arheološkom lokalitetufoto: Espreso

Arheološki muzej "Troja"

Još kompletnija slika dobija se posetom arheološkog muzeja u kojem se nalazi veliki deo predmeta, grnčarije, oružja, nakita... Sve to je, kako kažu naučnici, pronađeno na ovom lokalitetu tokom stogodišnjih ispitivanja i iskopavanja.

Zgrada muzeja je u obliku kocke, a visina zgrade jednaka je dubini iskopa na arheološkom nalazištu Troja. Grandiozni muzej je otvoren 2018. godine koja je proglašena godinom Troje u svetu.

Muzej 'Troja'
Muzej "Troja"foto: Espreso

Ovde je izloženo oko 40.000 različitih predmeta među kojima su zlatnici, ogrlice, novčićim posude, oružje, sekire, oltari, sarkofazi, bočice parfema od stakla i terakote itd.

Ono što većini posetilaca privuče najviše pažnje je Poliksenin sarkofag, iskopan 1994. godine, koji datira iz perioda VI veka p.n.e. Predstavlja najstariji sarkofag sa figurama u Anatoliji.

Poliksenin sarkofag
Poliksenin sarkofagfoto: Espreso

U delovima sarkofaga mogu se uočiti figure Poliksene, Trojanske princeze.

Čanakale
foto: Espreso
1 / 7 Foto: Espreso

Muzej raspolaže i najmodernijom tehnologijom koja prikazuje 3D animacije i holograme kroz koje glavni junaci Homerovog epa izgovaraju stihove o trojanskom ratu i propasti Troje.

Autentični ukus kraja - desert Globi

Koga put nanese u Čanakale, odnosno u obližnje selo Tevfikiye, imaće priliku da uživa u jedinstvenom desertu koji se služi samo ovde. Kolač Globi pravi se od kozjeg sira, meda, karamelizovane jabuke i mente.

Ovaj recept star je hiljadama godina, a tradicija se najbolje poštuje i čuva uz šoljicu autentičnog turskog čaja.

Kolač Globi
Kolač Globifoto: Espreso

Sve ovo samo je mali deo čarobnog proputovanja kroz Čanakale, šarmantni grad na karti Evrope i Azije. Za sve viđeno i naučeno jedan tekst neće biti dovoljan. Zato će ova priča dobiti i svoj drugi deo.

Nastaviće se...

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.