SVI SE OKREĆU PROTIV RUSKOG LIDERA? Nekada bili VELIKI saveznici, a SADA mu zalupili VRATA
Vladimir Putin i Si Đinping, Foto: Wikipedia, Profimedia

ODNOSI

SVI SE OKREĆU PROTIV RUSKOG LIDERA? Nekada bili VELIKI saveznici, a SADA mu zalupili VRATA

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u nedelju državnoj televiziji da Moskva i Peking imaju "potpuni afinitet u našem pristupu svim vrstama provokativnih akcija koje potiču iz SAD i neprihvatljivosti takvog destruktivnog ponašanja"

Objavljeno:

Javne opomene indijskog premijera Narendre Modija i kineskog predsednika Sija Đinpinga upućene ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog njegove invazije na Ukrajinu signaliziraju promenu u globalnoj percepciji rata, kažu zapadni zvaničnici dok Evropa i Sjedinjene Države pokušavaju da smanje međunarodnu podršku Kremlju.

Modijev napad na Putina i priznanje ruskog lidera da je Si izrazio "zabrinutost" bili su znaci nelagodnosti vezane za Moskvu, rekla su tri zapadna zvaničnika. Ove izjave, date na samitu u Uzbekistanu, usledile su nekoliko dana nakon što su ukrajinske snage u kontranapadu primorale ruske na povlačenje sa više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije u oblasti Harkova, prenosi "Jutarnji list".

- Ovi komentari su pravi i jasan signal besa - rekao je visoki evropski zvaničnik, dodajući da Indija i Kina sada mogu da prilagode svoje akcije i Rusiji i Zapadu.

Visoki evropski ministar rekao je "Fajnenšel tajmsu" da su komentar protumačili kao "pravu kritiku".

Narendra Modi
foto: Profimedia

- Pogotovo od Modija. Mislim da se to njemu (Putinu) ne sviđa. Mnogo je bolje biti u dvosmislenoj situaciji u kojoj možete imati prijateljske odnose sa obe strane. I imati koristi od prijateljstva sa obe - dodao je ministar.

Modi je, naime, Putinu poručio da „danas nije doba rata“.

- Daćemo sve od sebe da to zaustavimo što je pre moguće - odgovorio je Putin.

Do toga je došlo nakon što je ruski lider priznao Sijevu "zabrinutost" zbog rata, u javnim izjavama na samitu.

"Počinju da se pitaju šta on radi u Ukrajini"

Razmena izjava na sastanku Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu u Uzbekistanu predstavlja najjavnije priznanje zabrinutosti zbog rata u Ukrajini od strane drugog sveta i ogromne indijske ekonomije da ne uvede sankcije Moskvi, navodi "Jutarnji list". To je naglasilo da se Putin "samo dalje izoluje od međunarodne zajednice", kako je rekao u petak Džon Kirbi, glavni portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Čak i zemlje koje mu se nisu glasno i oštro suprotstavile, počinju da preispituju šta on radi u Ukrajini - dodao je.

Očigledna uznemirenost Kine i Indije potencijalna je prepreka Putinovom cilju da produbi veze sa nezapadnim zemljama. Nedelju dana pre sastanka u Samarkandu Putin je održao govor u Vladivostoku, gde je rekao da bi zemlje poput Kine mogle da nadoknade izgubljenu trgovinu Rusije sa Evropom.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/Sky News

- Ona je prevazišla samo promenu partnera ili orijentacije. Ona predviđa rivalske političke i ekonomske blokove - kaže jedan zapadni diplomata u Moskvi.

Iako je Kina iskoristila prednosti nižih cena da poveća kupovinu ruske robe, rizik od sekundarnih američkih sankcija je značio da su tamošnje kompanije oprezne u pogledu popunjavanja praznine koju su ostavile sankcije u odbrambenom i tehnološkom sektoru Rusije.

Kina
foto: Profimedia

- Oni (Kremlj) su očekivali više od Kine. Kineskim kompanijama je rečeno da ne budu aktivne ili im je za to potrebna dozvola visokog nivoa- smatra drugi zapadni diplomata u Moskvi.

Rusija tvrdi da su odnosi sa Kinom i dalje jaki. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u nedelju državnoj televiziji da Moskva i Peking imaju "potpuni afinitet u našem pristupu svim vrstama provokativnih akcija koje potiču iz SAD i neprihvatljivosti takvog destruktivnog ponašanja". On je priznao da su potencijalne sekundarne sankcije Zapada u vezi sa produbljivanjem trgovinskih odnosa Kine sa Rusijom "komplikovani faktori" koji su imali "negativan efekat", ali je primetio da one "ne mogu da imaju značajan efekat jer je opšta tendencija i dalje u velikoj meri usmerena ka rastu".

Modi hteo da pošalje poruku Zapadu

Analitičari, međutim, ističu da iako je retorika možda bila jasna, ni Si ni Modi nisu direktno spomenuli Ukrajinu niti su izrazili podršku Kijevu. Obe zemlje su povećale kupovinu ruske energije i nastavile da trguju sa Moskvom od početka invazije u punom obimu pre skoro sedam meseci.

- Modijeva izjava je postigla ono što je želeo da postigne – da pošalje poruku Zapadu da ne stoji uz Putina - rekao je Sušant Sing, viši saradnik Centra za politička istraživanja u Nju Delhiju.

Sing ističe da Modijeve primedbe nisu pokrenule nikakva "sporna pitanja" u vezi sa suverenitetom ili teritorijalnim integritetom Ukrajine, već su se umesto toga fokusirale na pitanja koja se tiču uticaja rata na oblasti kao što su bezbednost hrane, snabdevanje gorivom i đubrivom.

1 / 10 Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ipak, zapadni zvaničnici ih vide kao napredak u naporima da se suprotstave Putinovom narativu da su zapadne sankcije Rusiji krive za ekonomske posledice rata. Visoki predstavnik evropske spoljne politike Žozep Borelj napisao je u članku objavljenom u nedelju u francuskom "Žurnal du Dimanšu" da su nedavne pobede Ukrajine na bojnom polju razotkrile slabost i nedostatak motivacije ruskih trupa.

Ovi događaji „pokazuju da iako Ukrajina još uvek nije dobila rat, Rusija ga nesumnjivo gubi“, napisao je on. Iako Borel upozorava da je rat daleko od kraja, ističe da je vreme da se počne razmišljati o mirovnom procesu, prenosi "Jutarnji list".

Bonus video:

03:55

VOĐA PINK PANTERA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV OTVORIO DUŠU: Za 17 sekundi praznio sam zlataru! Žene su igrale NAJVAŽNIJU ULOGU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.