SVET PONOVO U STRAHU OD NUKLEARNOG SUKOBA, PUTIN OPET ZVECKA ORUŽJEM: Evo šta poseduje MOSKVA, nije NAIVNO!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

SVET PONOVO U STRAHU OD NUKLEARNOG SUKOBA, PUTIN OPET ZVECKA ORUŽJEM: Evo šta poseduje MOSKVA, nije NAIVNO!

Vladimir Putin je u sredu naredio delimičnu mobilizaciju vojnih rezervi - potez za koji je ruski ministar odbrane rekao da obuhvata oko 300.000 vojnika

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da ima "razna oružja za uništenje" nakon što je optužio svetske lidere da su pokrenuli "nuklearnu ucenu" protiv njegove zemlje.

- Ako je teritorijalni integritet naše zemlje ugrožen, mi ćemo, bez sumnje, upotrebiti sva raspoloživa sredstva da zaštitimo Rusiju i naš narod - to nije blef - rekao je Vladimir Putin u retkom televizijskom obraćanju naciji.

On je jutros najavio i delimičnu mobilizaciju u zemlji.

Poruka je već izazvala reakcije, a ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas je rekao da "nikakva količina pretnji i propagande" ne može prikriti da Ukrajina dobija rat.

U svetu se opet zvecka nuklearnim oružjem i izgleda da se nalazimo na pragu nuklearnog sukoba, rekao je predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam i vojnopolitički analitičar Vlada Radulović.

On je u izjavi za Tanjug rekao da rat u Ukrajini tek ulazi u fazu eskalacije i da je svet na korak od nuklearnog sukoba.

Radulović je naveo da stvari u Ukrajini očigledo idu loše za Rusiju, kao i da je lestvica u Ukrajini podignuta, a jedina dobra vest je, prema njegovim rečima, da za sada, nema pretnji opstanku Ruske Federacije, što bi bio neposredan povod za upotrebu nuklearnog oružja.

Što se tiče Putinovih upozorenja da će svim raspoloživim sredstvima braniti teritorijalni integriteta zemlje, pa i nuklearnim oružjem, Radulović kaže da vojna doktrina Ruske Federacije prepoznaje upotrebu nuklearnog arsenala onog trenutka kad je ugrožen opstanak RF.

Koje nuklearno oružje ima Rusija?

Prema Federaciji američkih naučnika, Rusija ima ukupan inventar nuklearnih bojevih glava od 5.977 - ovo je najveći na svetu. Poređenja radi, SAD imaju 5.428, Francuska 290, a Velika Britanija 225.

Prema ovoj federaciji, oko 90 posto svih nuklearnih bojevih glava nalazi se u vlasništu Rusije i SAD.

Bilten atomskih naučnika navodi da ruski arsenal uključuje 4.447 bojevih glava od kojih je 1.588 raspoređeno na balističke rakete i u baze teških bombardera.

U njemu se navodi da se u rezervi nalazi "otprilike dodatnih 977 strateških bojevih glava, zajedno sa 1.912 nestrateških bojevih glava", prenosi Sky News.

Međutim, stručnjaci kažu da tačan broj bojevih glava i oružja nije poznat zbog tajnosti oko bezbednosnih strategija i zabrinutosti.

1 / 4 Foto: Profimedia, Printscreen, federation of american scientists

Kakvu opasnost ovo oružje predstavlja po Ukrajinu i širi svet?

Interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u ruskom posedu imaju sposobnost da dosegnu i unište velike globalne gradove kao što su London ili Vašington.

ICBM mogu da dostignu maksimalnu brzinu oko 10 minuta nakon lansiranja, a jedna ispaljena iz Rusije mogla bi da stigne do Velike Britanije za samo 20 minuta.

U martu je Putin podigao uzbunu širom sveta stavljajući svoje snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti.

U to vreme, ekspert za odbranu general ser Ričard Barons rekao je za Sky news da je Putin podigao ulog - počeo je da insinuira nuklearno oružje na globalnom nivou.

- Ovo znači vrstu opreme [poput] interkontinentalne balističke rakete – to znači da stiže od Rusije do SAD i očigledno do Evrope. Bojeva glava na prednjoj strani ima prinos između 300 i 800 kilotona (ekvivalentnog TNT-a). 300 kilotona je dovoljno da se uništi Vašington, London ili Pariz - rekao je on.

Dodao je da bi druga oprema koja može ispaliti manje oružje ipak donela razaranja njihovoj meti.

Na primer, 2S7 - kalibra 203 mm - ima domet od oko 37 km i ispaljuje granatu od 110 kg.

- Takođe može da ispali nuklearnu granatu sa prinosom od oko jedne kilotone - hiljadu tona ekvivalenta TNT-a. Dakle, kada predsednik Putin počne da govori o nuklearnim opcijama, možda ima na umu ovako nešto. Onda će se možda okrenuti raketi Iskander – domet od oko 500 kilometara - rekao je on.

Rusi nastavljaju sa "sveobuhvatnim" programom modernizacije kako bi zamenili većinu naoružanja nasleđenog iz sovjetske ere.

Takođe se navodi da uvodi nove vrste oružja, prema rečima stručnjaka.

- Od početka 2022. procenjujemo da Rusija ima zalihe od približno 4.477 nuklearnih bojevih glava koje su dodeljene za upotrebu strateškim lanserima dugog dometa i taktičkim nuklearnim snagama kraćeg dometa, što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu. Od uskladištenih bojevih glava, približno 1.588 strateških bojevih glava je raspoređeno: oko 812 na balističke rakete na kopnu, oko 576 na balističke rakete koje se lansiraju sa podmornica i moguće 200 na baze za teške bombardere - rekli su stručnjaci Hans M. Kristensen i Met Korda za Bilet atomskih naučnika.

1 / 5 Foto: Profimedia

Koja je procedura u Rusiji za lansiranje nuklearnog oružja?

Predsednik zemlje, ministar odbrane ili načelnik generalštaba moraju da daju dozvolu preko onoga što se zove nuklearni kofer Čeget.Ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu onoga što je poznato kao taktičko nuklearno oružje - ograničena nuklearna eksplozija - da se upotrebi u konvencionalnom sukobu kako bi se neprijatelj povukao.

Strateško nuklearno oružje može pogoditi ciljeve mnogo dalje, kao što su SAD.

Taktičko nuklearno oružje je termin koji se koristi za one koji su raspoređeni na bojnom polju, kao što je Ukrajina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.