TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!
Foto: Reuters

POTPISAĆE UKAZ

TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

Kao jedan od svojih prioriteta Tramp je naveo borbu protiv terorizma, u sklopu koje očigledno planira da dodatno osigura granice svoje zemlje
Objavljeno:

Donald Tramp ne gubi vreme otkako je zaseo u predsedničku fotelju u Ovalnom kabinetu. Nakon što je započeo proces demontiranja Obamine zaostavštine, za sredu je između ostalog najavio i potpisivanje ukaza o zabrani ulaska državljanima pojedinih zemalja na teritoriju SAD.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kao jedan od svojih prioriteta Tramp je naveo borbu protiv terorizma, u sklopu koje očigledno planira da dodatno osigura granice svoje zemlje.

Tramp ispunjava glavno obećanje, na granici s Meksikom niče ogromni zid!

Stoga i ne čudi što većina zemalja čijim će državljanima biti zabranjen ulazak u SAD ima ozbiljan problem sa terorizmom.

1. Sirija

Rat koji bukti u ovoj zemlji Bliskog istoka ulazi u svoju šestu godinu. Islamska država jeste u povlačenju, ali daleko od toga da se predala, te i dalje kontroliše popriličnu teritoriju Sirije. Pored toga, godinama je vođena borba između pobunjenika i države, koji su se, srećom, okrenuli pronalaženju mirnog rešenja uz posredstvo Rusije, Turske i Irana. Milioni ljudi su pobegli iz zemlje, i preplavili pre svega Tursku i Evropu. Pored toga, imajući u vidu Trampov tvrd stav prema migrantima, jasno je zbog čega ne želi da vidi Sirijce u SAD.

foto: Reuters / Abdalrhman Ismail

2. Irak

Slična priča kao i sa Sirijom. Od američke agresije i obaranja Sadama Huseina sa vlasti Irak se pretvorio u rasulo. ostaci Al Kaide su se pregrupisali, pojačani nezanemarljivim brojem mladih Iračana ogorčenih američkim napadom na njihovu zemlju. U zemlji se od te 2003. konstantno događaju krvavi teroristički napadi, koje neretko izvršavaju bombaši samoubice. Vojska SAD i dalje se nalazi u Iraku, gde trenutno asistira iračkoj vojsci koja se bori da preuzme Mosul, poslednje veliko uporište Islamske države u toj zemji.

foto: Reuters

3. Jemen

Zemlja u kojoj besni rat o kome se malo priča. Saudijska Arabija, jedan od glavnih američkih saveznika, skoro dve godine svakodnevno bombarduje ovu državu, u kojoj je zbog toga izbila ogromna humanitarna kriza. Skoro polovina stanovnika Jemena nema hranu i pristup čistoj vodi, a humanitarna pomoć teško dopire do njih usled kiše bombi koje saudijski avioni bacaju svakog dana. Pobunjenici iz redova Huta (šiiti) se ne predaju, i ne žele da odustanu od svoje borbe sa centralnom vlašću u zemlji (sunite) za koju tvrde da je produžena ruka Saudijske Arabije. Prevelike tenzije i veliki deo antiamerički nastrojenog stanovništva između ostalog su azlog zbog kojeg Tramp ne želi Jemence u SAD.

foto: Fonetap

4. Iran

Jedna od najvećih azijskih sila posle ukidanja sankcija i nuklearnog sporazuma koji je potpisala sa velikim silama na čelu sa SAD i Rusijom doživljava novi procvat. Iran je počeo da izvozi naftu i ostalu robu, a polako se vraća na svetsku geopolitičku scenu. Savez sa Rusijom i (iznenađujuće) Turskom istisnuo je Amerikance iz Sirije, čime je Teheran istakao kandidaturu za jednog od regionalnih lidera. Trampova kampanja umnogome se zasnivala i na antiiranskoj retorici. Novi predsednik SAD zgrožen je odlukom Obamine administracije da se Iranu smanje sankcije, i isticao je da je to "jedan od najgorih poteza u spoljnoj politici SAD".

foto: AP
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.