PARIZ U MRAKU: Nove MERE ukinule LUKSUZ elitnoj prestonici, na METI glavna ATRAKCIJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVETLO

PARIZ U MRAKU: Nove MERE ukinule LUKSUZ elitnoj prestonici, na METI glavna ATRAKCIJA

Najprepoznatljiviji simbol Pariza, Ajfelova kula, trenutno je osvetljena do 1 sat posle ponoći posebnim svetlosnim sistemom koji joj daje treperavo zlatni sjaj

Objavljeno:

Da bi uštedeo energiju tokom predstojeće zime, Pariz će ugasiti svetla na Ajfelovom tornju sat ranije nego inače, sniziti temperaturu vode u gradskim bazenima i odložiti početak grejanja u javnim zgradama, najavila je gradonačelnica Pariza An. Hidalgo.

Svrha ovih mera je da se ispune ciljevi koje je zacrtao predsednik Emanuel Makron, a koji se odnose na smanjenje potrošnje energije za 10 odsto industrije, domaćinstava i opštinskih vlasti, s obzirom na rusko smanjenje isporuke gasa i cena energenata. Zemlje širom Evrope pokušavaju da pronađu načine da smanje potrošnju energije i popune skladište gasa u slučaju potpunog prekida snabdevanja.

Francuska nije toliko zavisna od ruskog gasa u poređenju sa nekim susednim zemljama, ali je rekordan broj gašenja nuklearnih reaktora primorao Francusku da uvozi energente, što povećava pritisak na tržišta električne energije. Uprkos svemu tome, Idalgo je rekao da će „Francuska uvek biti grad svetlosti“.

Ugasiće se pre ponoći Najprepoznatljiviji simbol Pariza, Ajfelova kula, trenutno je osvetljena do 1 sat posle ponoći posebnim svetlosnim sistemom koji joj daje treperavo zlatni sjaj. Gašenje svetla u 23:45 omogućilo bi smanjenje potrošnje energije za 4 odsto.

1 / 7 Foto: Profimedia

Idalgo je najavio i da će se od 23. septembra u javnim zgradama u Parizu gasiti svetla u 22 sata, a temperatura vode u javnim bazenima će se smanjiti sa 26 na 25 stepeni Celzijusovih. Grejanje u javnim zgradama biće spušteno na 18 stepeni Celzijusovih. Račun za energiju francuske prestonice ove godine iznosiće 90 miliona evra, što je 35 miliona više nego inače.

Bonus video:

55:55

REDAKCIJA 13.09.2022. 2. DEO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.