GLAVNI GRAD KAZAHSTANA PONOVO MENJA IME: Predsednik se složio posle inicijative članova parlamenta
Ilustracija, Foto: AP

novo ime

GLAVNI GRAD KAZAHSTANA PONOVO MENJA IME: Predsednik se složio posle inicijative članova parlamenta

Taj potez je bio dovodjen u pitanje zbog relativne izolacije grada u severnim stepama i ledenim zimama kada temperature padaju do 51 stepen Celzijusa ispod nule

Objavljeno:

Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev pristao je da vrati staro ime glavnom gradu samo tri dana pošto ga je preimenovao u čast svog prethodnika, saopštio je danas predsednikov portparol.

Jedan od prvih poteza Tokajeva pri preuzimanju dužnosti 2019. godine posle odlaska predsednika Nursultana Nazarbajeva je da zatraži da se glavni grad zemlje Astana preimenuje u Nur-Sultan.

Nazarbajev koji je vodio zemlju tri decenije za vreme Sovjetskog Saveza i posle sticanja nezavisnosti 1991, prebacio je glavni grad iz Almatija u Astanu 1997. godine.

Taj potez je bio dovodjen u pitanje zbog relativne izolacije grada u severnim stepama i ledenim zimama kada temperature padaju do 51 stepen Celzijusa ispod nule.

Kada se povukao Nazarbajev je zadržao ogroman uticaj kao vodja vladajuće stranke i bezbednosnog saveta. Ali Tokajev ga je sklonio sa tih mesta posle velikih nemira u januaru delimično izazvanih nezadovoljstvom oko moći koju je Nazarbajev i dalje imao.

Portparol Tokajeva rekao je da se predsednik složio da promeni ime glavnog grada na inicijativu grupe članova parlamenta.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.