I SAD SE UMEŠALE U TENZIJE ALBANIJE I IRANA: Odlučili se na OVAJ POTEZ
Bela kuća, Foto: Profimedia

SAOPŠTENO

I SAD SE UMEŠALE U TENZIJE ALBANIJE I IRANA: Odlučili se na OVAJ POTEZ

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u sredu prekinula diplomatske odnose sa Iranom

Objavljeno:

SAD su danas uvele sankcije iranskom Ministarstvu obaveštajnih poslova i bezbednosti i resornom ministru Esmailu Hatibu, optužujući ih da su povezani sa sajber napadom na Albaniju.

U saopštenju američkog ministarstva finansija navodi se da iranska obaveštajna služba učestvuje u sajber aktivnostima protiv SAD i njihovih saveznika, prenosi Radio slobodna Evropa.

Hakeri, Sajber napad, Tastatura
foto: Profimedia

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u sredu prekinula diplomatske odnose sa Iranom. Za sajber napad koji se dogodio u julu, Albanija je okrivila Iran i naredila iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju navodi da Ministarstvo za obaveštajne poslove i bezbednost Irana upravlja sa nekoliko mreža koje predstavljaju sajber pretnju, uključujući one koji su uključene u sajber špijunažu i hakerske napade.

"Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru", izjavio je zamenik ministra finansija SAD Brajan Nelson.

NATO je u saopštenju juče potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika, u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.