"MOJA KUMA, NJENO VISOČANSTVO..." Kraljica Elizabeta je KRSTILA poznatog SRBINA, OVAKO se oprostio od NJE! (FOTO)
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

OPROŠTAJ!

"MOJA KUMA, NJENO VISOČANSTVO..." Kraljica Elizabeta je KRSTILA poznatog SRBINA, OVAKO se oprostio od NJE! (FOTO)

Na sajtu “Town and country” piše da je prestolonaslednik rođen u Londonu kršten u Vestminsterskoj opatiji, a da je odrastao u egzilu u Velikoj Britanije. Napominje se da je on i potomak kraljice Viktorije, pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora

Objavljeno: 09:43h

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je juče u Balmoralu u Škotskoj u 96. godini, a vest o njenoj smrti obišla je svet.

Za 96 godina života i 70 godina vladavine bezbroj je priča, istorijskih događaja, lepih i ružnih momenata koji su je obeležili, a tu je i zanimljiv detalj koji kraljicu Elizabetu povezuje s prestolonaslednikom Karađorđevićem.

Ako niste znali, kumče kraljice Elizabete II je upravo Aleksandar Karađorđević, a on je ranije na Fejsbuku ponosno podsetio javnost da ga je pre 75 godina krstila upravo britanska kraljica.

– Moja kuma Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu – napisao je na Fejsbuku naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (75).

Aleksandar Karađorđević oprostio se i sinoć od svoje kume napisavši:

– Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti svoje drage kume, Njenog Veličanstva kraljice Elizabete druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, Njegovom Veličanstvu kralju Čarlsu i svim ostalim članovima kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima. Uvek ću se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti. Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija – napisao je Karađorđević.

Na sajtu “Town and country” piše da je prestolonaslednik rođen u Londonu kršten u Vestminsterskoj opatiji, a da je odrastao u egzilu u Velikoj Britanije. Napominje se da je on i potomak kraljice Viktorije, pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora.

Na listi ljudi koje je krstila Elizabeta ima 30 imena, a među njima su i Lejdi Virdžinija Meri Elizabet Ficroj, ćerka Hju i En Ficroj, vojvotkinje od Graftona i Kristofer Abel Smit, sin Henrijete, ledi Abel Smit i Aleksandera Abela Smita.

Kada je Aleksandar II Karađorđević 2017. u Beogradu ženio sina Filipa, očekivao se dolazak britanske kraljice, ali je ona bila sprečena da prisustvuje svečanosti.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kuma na venčanju Filipa i Danice Karađorđević (pre braka Marinković) bila je prestolonaslednica Švedske Viktorija, a među gostima je bila i Sofija od Grčke, bivša španska kraljica i majka španskog kralja Filipa VI. Prestolonaslednik je sina Filipa dobio sa bivšom suprugom, Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, princezom od Brazila i Portugala, sa kojom ima i sinove Aleksandra II (Filipov brat blizanac) i Petra. U braku je sa princezom Katarinom Karađorđević.

Bonus video:

03:01

PIJANIM VOZAČIMA NI POLICIJA NIŠTA NE SME Zakon ne predviđa sankciju za upravljanje čamcem

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.