ORBAN DOLIVA ULJE NA VATRU: Najnoviji potez mađarskog premijera ŠOKIRAO, evo šta sada TRAŽI!
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

PREDLOG

ORBAN DOLIVA ULJE NA VATRU: Najnoviji potez mađarskog premijera ŠOKIRAO, evo šta sada TRAŽI!

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da će EU doneti zajedničku odluku o sankcionisanim licima

Objavljeno: 14:06h

Mađarska je još jednim potezom pokazala da predstavlja kamen spoticanja unutar Evropske unije kada su u pitanju sankcije Rusiji. Ovog puta je zatražila skidanje trojice ruskih oligarha sa spiska sankcionisanih ruskih državljana, tvrdi portal Politiko.

Evropska unija ima rok do 15. septembra da obnovi sankcije pojedinim građanima koji su stavljeni na spisak na početku ruske invazije na Ukrajinu. Unutar bloka, produženje sankcija se smatra tehničkom formalnošću, kao što je bio slučaj sa prethodnim merama protiv Rusije.

Međutim, Mađarska je odlučila da unese trvenja među lidere EU. Prema rečima četvorice diplomata i zvaničnika EU koji su dali anonimnu izjavu za Politiko, Budimpešta je zatražila brisanje sa spiska trojice ruskih državljana. Prema rečima dvojice diplomata, reč je o ruskim bogatašima Ališeru Usmanovu, Petru Avenu i Viktoru Rašnjikovu.

Taj potez razbesneo je druge članice EU, koje još uvek ne mogu da oproste mađarskom premijeru Viktoru Orbanu što je pre nekoliko meseci odbio da podrži embargo na rusku naftu.

Viktor Orban, Srbija
foto: Printscreen/dailymail.co.uk, Profimedia

Usmanov se obogatio u rudarstvu i investicijama i bivši je akcionar fudbalskog kluba Arsenal. Aven je preduzetnik i političar koji je vodio najveću rusku komercijalnu banku, dok je Rašnjikov izgradio poslovnu imperiju na gvožđu i čeliku.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da će EU doneti zajedničku odluku o sankcionisanim licima.

- Lista sankcionisanih lica EU se stalno preispituje i uvek postoji zabrinutost da uključivanje određenih lica ili pravnih lica nije dovoljno opravdano, naveo je on na Tviteru.

Mađarska je takođe zatražila od EU da proširi izuzetak u vezi sa sankcijama na humanitarnu pomoć. To je izazvalo strah među ostalim zemljama EU da Budimpešta želi da napravi rupe u sankcijama u trenutku kada Evropska komisija pokušava da pooštri pravila.

1 / 9 Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Izaslanici EU bi trebalo da razgovaraju o ratu u Ukrajini na svom sastanku u sredu. Iako proširenje liste sankcija nije zvanično na dnevnom redu, mađarski zahtevi će svakako biti istaknuti tokom razgovora, s obzirom da su već izazvali burne reakcije, kažu diplomate.

Bonus video:

09:41

RUSIJA ODRADILA DOMAĆI ZADATAK! Godinama se spremala za ovaj scenario: Evropa saterana u ćošak HITNO MORA NEŠTO DA MENJA!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.