ENERGETSKE KOMPANIJE SU U TEŠKOM PAKLU: Situacija je DRAMATIČNA
Gas, Foto: Grad Vršac

visok rAČUN

ENERGETSKE KOMPANIJE SU U TEŠKOM PAKLU: Situacija je DRAMATIČNA

EU je u julu zatražila od svojih 27 država članica da ove zime dobrovoljno smanje potražnju za gasom za 15%

Objavljeno:

Evropskim energetskim kompanijama je potrebno najmanje 1,5 biliona evra (1,5 biliona dolara) da pokriju troškove svoje izloženosti rastućim cenama gasa, procenila je norveška energetska grupa Eqvinor, a to ne uključuje firme u Britaniji.

Nekoliko evropskih zemalja pruža milijarde evra kao podršku dobavljačima električne energije koji su uhvaćeni dodatnim plaćanjem kolaterala u svojim trgovinama – poznatim kao pozivi na marginu – ali Ekvinorova procena sugeriše da je takva podrška samo delić ukupnog računa, piše Rojters.

Gas
foto: Printscreen/RTS

Komunalna preduzeća često prodaju struju unapred da bi obezbedila određenu cenu, ali moraju da održavaju depozit "minimalne marže" u slučaju neispunjavanja obaveza pre nego što isporuče struju. Ovo je poraslo sa rastućim cenama energije izazvanim uglavnom time što je Rusija smanjila isporuke gasa Evropi, ostavljajući firme da se bore da pronađu gotovinu.

Helge Haugane, viši potpredsednik Ekvinora za gas i električnu energiju, rekao je za Rojters da je u Evropi, isključujući Britaniju, ukupan broj takvih zahteva za marginu verovatno veći od 1,5 biliona evra, smanjujući likvidnost tržišta i ostavljajući niz malih i srednjih preduzeća u teškoćama .

"To je funkcija cene, ona stalno raste i raste", rekao je Haugane, dodajući da je i za ovo potrebna intervencija vlade.

"Tržište može da funkcioniše mnogo bolje od onoga što trenutno radi dalje u krivulji, jer ljudi nemaju dovoljno likvidnosti da igraju" - rekao je on na marginama međunarodne konferencije o gasu u Milanu.

Cene gasa, koje su skočile na pet puta u odnosu na nivo pre godinu dana, posle ruskog sukoba sa Ukrajinom 24. februara, dodatno su skočile u ponedeljak nakon što je Moskva zatvorila glavni gasovod Severni tok 1 na neodređeno vreme.

Smanjenje kratkoročno rešenje

Haugane je rekao da veruje da bi veliko smanjenje potražnje bilo jedino izvodljivo kratkoročno rešenje za evropsku elektroenergetsku krizu ako Rusija prekine sve isporuke gasa.

On je takođe rekao da predlog Evropske unije o uvođenju ograničenja cena na uvozni gas i gas koji se koristi za proizvodnju električne energije neće rešiti osnovni problem kontinenta.

"U slučaju da se ruski obim potpuno zaustavi, smanjenje tražnje treba da bude čak i veće od onoga što smo do sada iskusili, a nikakvo ograničenje cena ili bilo šta slično ne može da reši osnovni problem" rekao je Haugane na konferenciji Gastech.

Ministri EU će na sastanku u petak razgovarati o brojnim opcijama, uključujući ograničenje cene uvoznog gasa, ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije ili privremeno uklanjanje gasnih elektrana iz sadašnjeg sistema EU za određivanje cena električne energije.

EU, Evropska unija
foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Zagovornici ograničenja cena kažu da bi to sprečilo neke transakcije derivata kako bi se izbegli pozivi za maržu, ali Haugane je bio skeptičan.

Smanjenje potražnje "je veoma težak politički posao za one koji mogu nešto da urade po tom pitanju.... ali nema drugog rešenja u kratkom roku".

EU je u julu zatražila od svojih 27 država članica da ove zime dobrovoljno smanje potražnju za gasom za 15%, uz obavezna smanjenja u slučaju potrebe. Međutim, vlade sporo smanjuju potrošnju.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.