MAĐARSKA ŽELI DA ULOŽI PAPRENU SUMU NOVCA U OVAJ SEKTOR: Od cifre će vas ZABOLETI GLAVA!
Viktor Orban, Foto: Printscreen/dailymail.co.uk, Profimedia

ZAVISNOST

MAĐARSKA ŽELI DA ULOŽI PAPRENU SUMU NOVCA U OVAJ SEKTOR: Od cifre će vas ZABOLETI GLAVA!

Prema njegovim rečima, do 2024. godine instalisani kapaciteti za korišćenje solarne energije dostići će osam gigavata, uz dodatnu potražnju industrijskog sektora do 2030. godine

Objavljeno:

Mađarska želi da uloži do 16 milijardi evra u energetski sektor do 2030. godine kako bi povećala kapacitete za proizvodnju i skladištenje električne energije i smanjila potrošnju gasa, izjavio je danas ministar tehnologije i industrije Laslo Palkovićs.

Prema dugoročnom ugovoru potpisanom prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije godišnje, preko Bugarske i Srbije, a još milijardu kubnih metara gasom iz Austrije.

Ugovor sa ruskim Gaspromom zaključen je na 15 godina, podseća Rojters.

Vlada premijera Viktora Orbana u julu je ukinula višegodišnje ograničenje cena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom, što će, prema rečima ministra Palkovića, verovatno smanjiti potrošnju.

Solarne elektrane i nuklearna energija Ipak, treba uložiti više napora, naglasio je ministar, kako bi se udeo gasa u finalnoj potrošnji energije u Mađarskoj smanjio sa prošlogodišnjih 35 odsto na 26 odsto na kraju decenije.

Najveći deo tog poboljšanja će doći od velike elektrifikacije, dodaje ministar.

Struja
foto: Profimedia

„Trenutna situacija je definitivno motivirajuća iz nekoliko razloga“, rekao je Palkovićs na konferenciji koju je organizovao onlajn finansijski portal portfolio.hu.

Prema njegovim rečima, do 2024. godine instalisani kapaciteti za korišćenje solarne energije dostići će osam gigavata, uz dodatnu potražnju industrijskog sektora do 2030. godine, što zahteva dalja ulaganja u reorganizaciju elektromreže i kapacitete za skladištenje energije.

„Razvoj elektroenergetske mreže i skladišnih kapaciteta u blizini solarnih elektrana nisu na nivou na kojem bi trebalo da budu“, rekao je ministar i dodao da će Vlada u oktobru predstaviti detaljnije planove.

1 / 4 Foto: Profimedia

On je istovremeno rekao da bi planirani projekat proširenja kapaciteta mogao da produži životni vek reaktora u nuklearnoj elektrani Paks za dve decenije.

Bonus video:

07:32

VEOMA VAŽAN SUSRET ERDOGANA I VUČIĆA! Starović: Turska pojačala interesovanje za srpsku privredu NAJVAŽNIJE IM JE OČUVANJE MIRA

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.