UKOLIKO LIZ TRAS UGRABI VLAST URADIĆE OVO: Sama je sve OTKRILA
Foto: Profimedia

gorući problem

UKOLIKO LIZ TRAS UGRABI VLAST URADIĆE OVO: Sama je sve OTKRILA

"Sandej tajms" citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države

Objavljeno:

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, za koju se očekuje da sutra bude imenovana za premijera, izjavila je da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.

Očekuje se da vladajuća Konzervativna partija sutra imenuje Tras za svog novog lidera i premijerku, u vreme kada se država suočava sa mogućom dugotrajnom recesijom, velikom inflacijom i nezadovoljstvom radnika, navodi Rojters.

Liz Tras
foto: Profimedia

U kolumni u "Sandej telegrafu", Tras je rekla da razume koliko poteškoća izazivaju cene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti "odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sledeću zimu".

"Sandej tajms" citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Gostujući na BBC-u, Tras je odbila da govori o detaljima planova, uz obrazloženje da nije primereno da se ulazi u njenu strategiju pre nego što preuzme funkciju predsednika vlade.

U "Telegrafu" je navela da će njen pristup biti dvostruk: pokrenuće hitnu akciju za rešavanje krize oko troškova života, kao i plan za postizanje ekonomskog rasta.

Takođe, plan joj je da formira Veće ekonomskih savetnika, kako bi dobila najbolje ideje za privredu.

"Mogla bi da bude katastrofa za Britaniju"

Prvi ministar Škotske Nikola Sturdžen ocenila je da bi Tras mogla da bude katastrofa za Britaniju ukoliko postane novi premijer i ako zemlju bude vodila na način na koji je to činila tokom kampanje za lidera Konzervativne partije.

- Ukoliko bude rukovodila zemljom kao što je vodila kampanju, ona će biti katastrofa, ne samo za Škotsku već celu Britaniju. Nadajmo se da se to neće desiti jer je ovo veoma ozbiljan period za Britaniju i neophodno je veoma ozbiljno i svrsishodno rukovodstvo - izjavila je Sturdžen za "Skaj njuz".

Ona je navela da će biti potrebno od 24 do 48 časova da bi se videlo da li će Trasova biti premijer čija će pažnja biti usmjerena na "stvarne prioritete" države.

Kampanjski sporovi

Stradženova i Trasova su se nekoliko puta sporile tokom kampanje za novog lidera Konzervativne partije, a aktuelni šef britanske diplomatije je prvog ministra Škotske nazvala "osobom željnom pažnje koju treba ignorisati".

Stardženova je najavila da će pokušati da ima konstruktivan odnos sa svakim ko od 6. septembra bude preuzeo funkciju britanskog premijera.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.