REAKTOR U NUKLEARKI ZAPOROŽJE UGAŠEN ZBOG GAĐANJA?
Ilustracija, Foto: Profimedia, Wikipedia

zaporožje

REAKTOR U NUKLEARKI ZAPOROŽJE UGAŠEN ZBOG GAĐANJA?

Energoatom je potvrdio da je konvoj sa članovima IAEA na oko 20 kilometara od linije fronta i čeka da se situacija oko nuklearke rašcišti i postane bezbedna

Objavljeno:

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskom kompleksu nuklearne elektrane Zaporožje, koju drži Rusija, zatvoren je zbog usled ruskog granatiranja, saopštio je u četvrtak operater Energoatom.

- Kao rezultat još jednog minobacačkog napada od strane ruskih snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama i isključen je operativni peti energent - napisao je Energoatom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Podsetimo, misija Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) danas bi trebalo da stigne u elektranu.

- Misija i dalje čeka na ukrajinskom kontrolom punktu nakon današnjeg granatiranja Zaporožja, ali je odlučna u nameri da stigne do objekta danas - rekao je portparol IAEA.

Energoatom je potvrdio da je konvoj sa članovima IAEA na oko 20 kilometara od linije fronta i čeka da se situacija oko nuklearke rašcišti i postane bezbedna.

Najnovija informacija je da je predstavnik IAEA rekao da će misija morati da čeka bar tri sata da krene ka elektrani.

Rafael Grosi
foto: Profimedia

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi je na vezi sa ukrajinskom vojskom, kako bi se omogućilo misiji da dođe do elektrane.

Tokom dana ruska i ukrajinska strana nastavile su da razmenjuju optužbe o granatiranju područja u blizini nuklearke.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se ukrajinske diverzantske trupe danas iskrcale nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje i pokušale da zauzmu nuklearku.

Energodar je ostao bez struje, nakon što je jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje isključen je zbog, kako je navela ukrajinska strana, ruskog granatiranja.

Rano jutros, proruska vojno-civilna administracija Energodara saopštila je da ukrajinska vojska izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara.

1 / 4 Foto: Profimedia

Zaporoška nuklearna elektrana, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra i najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta.

Bonus video:

11:49

NEMCI I BRITANCI POTPALJUJU SUKOBE NA KIM Čović za Kurir TV: Dole je sve OPASNO! Ne isključujem nove provokacije

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.