OGLASIO SE I PAPA FRANJA O GORBAČEVU: Napisao telegram saučešća njegovoj ĆERKI, evo šta je rekao!
Papa Franja, Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

pohvala

OGLASIO SE I PAPA FRANJA O GORBAČEVU: Napisao telegram saučešća njegovoj ĆERKI, evo šta je rekao!

Gorbačov, poslednji predsednik SSSR-a, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstvo sa zapadnim silama kako bi uklonio gvozdenu zavesu koja je delila Evropu od Drugog svetskog rata i dovela do ponovnog ujedinjenja Nemačke

Objavljeno:

Papa Franja pohvalio je napore bivšeg lidera SSSR-a Mihaila Gorbačova na postizanju mira i razumevanja među narodima.

Poglavar Katoličke crkve je u sredu napisao telegram saučešća Gorbačovljevoj ćerki Irini, u kome je podsetio na Gorbačovljevu „dalekovidu posvećenost slozi i bratstvu među narodima i napretku sopstvene zemlje u eri velikih prevrata”.

Mihail Gorbačov, bivši sovjetski lider koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza, preminuo je u utorak u 92. godini.

Gorbačov, poslednji predsednik SSSR-a, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstvo sa zapadnim silama kako bi uklonio gvozdenu zavesu koja je delila Evropu od Drugog svetskog rata i dovela do ponovnog ujedinjenja Nemačke.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/BERND VON JUTRCZENKA GERMANY OUT

Kada su prodemokratski protesti zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Evrope 1989. godine, on se uzdržao od upotrebe sile – za razliku od prethodnih lidera Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. godine.

Bonus video:

12:31

KRIJU DOKAZE O ZLOČINU NA PETROVAČKOJ CESTI? Šljivančanin šokirao: Hrvatski predsednik vrbovao i spremao svedoke za suđenje

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.