ŽENE GLADUJU U MNOGO VEĆEM BROJU OD MUŠKARACA: Jaz između polova nikad VEĆI, brojke su STRAVIČNE!
Glad, Foto: Profimedia

SPREMITE SE!

ŽENE GLADUJU U MNOGO VEĆEM BROJU OD MUŠKARACA: Jaz između polova nikad VEĆI, brojke su STRAVIČNE!

Pretpostavlja se da je reč o 150 miliona žena više, u odnosu na "jači pol"

Objavljeno:

Kako nesigurnost vezana za hranu postaje sve više globalna briga, novi izveštaj sugeriše da su od 828 miliona ljudi pogođenih glađu u 2021. godini - dve trećine činile žene (oko 59%).

Jaz između muškaraca i žena, kada je reč o snabdevanju hranom, porastao je 8,4 puta od 2018. godine.

Sa početkom ruskog rata u Ukrajini, izgleda da će se situacija dalje pogoršavati, piše CNBC. - Sve što vidimo govori nam da će se pogoršati - rekla je za Emili Janok, jedna od direktorki u internacionalnoj humanitarnoj organizaciji CARE.

- Ne samo da je to oštar jaz među muškarcima i ženama, već i jaz koji, u poređenju sa 2018, brzo raste - dodala je Janok.

Nalazi, koji se oslanjaju na podatke Ujedinjenih nacija i Svetske banke, prikazuju stanje do decembra 2021. Posledice krize iz 2022. neće biti poznate do sledeće godine, ali su prognoze sumorne.

- Ako pogledate uticaj na poljoprivredu nakon ruske krize đubriva, implikacije su astronomske. Ne znamo tačno kako će izgledati, ali znamo da će se gore preliti na žene - istakla je dalje.

Prema izveštaju UN-a, pod imenom "Stanje bezbednosti hrane i ishrane u svetu" iz 2022. godine, žene imaju lošiju poziciju od muškaraca u svim regionima sveta. Taj disparitet je posebno izražen u zemljama u razvoju i posebno u Aziji, Africi, Južnoj Americi.

1 / 6 Foto: Profimedia

Izveštaj CARE-a je takođe otkrio da, kako se rodna nejednakost povećala u 109 zemalja, tako je porasla i nesigurnost vezana za hranu. U Sudanu, na primer — kojem je Svetska banka dala 2,5 od 6 poena za rodnu ravnopravnost — skoro dve trećine žena (65%) izjavilo je da nisu bezbedne u pogledu hrane, u poređenju sa skoro polovinom (49%) muškaraca.

Pritom, devojke i žene su odgovorne za 85-90% pripremanja hrane u domaćinstvu na globalnom nivou i veći deo kupovine hrane, prema Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu.

(Espreso/Telegraf biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.