OTAC NEĆE PRISUSTVOVATI SAHRANI MALE AMELIJE (6): Mnogo je misterija, a jedna stvarno jako baca sumnju
Amelija sa ocem, Foto: Društvene mreže

nezapamćena tragedija

OTAC NEĆE PRISUSTVOVATI SAHRANI MALE AMELIJE (6): Mnogo je misterija, a jedna stvarno jako baca sumnju

U Albaniji će danas biti sahranjena šestogodišnja Amelija, koja se udavila na plaži u grčkom Korintu

Objavljeno:

Otac devojčice koji je optužen za smrtonosno izlaganje maloletnika i posle njegovog izvinjenja puštena uz restriktivne uslove, neće prisustvovati sahrani, jer mu je zabranjeno da napusti zemjlu.

Kako je došlo do tragedije?

Sve je počelo kada je otac Albanac, razveden od supruge, izveo Ameliju da jede u restoranu pored mora.

Otac je u svom svedočenju tvrdio da se u poslednje vreme šestogodišnja Amelija penjala na čamac i crtala. To su i uradili kobnog ponedeljka popodne, iako je vreme bilo posebno nestabilno i nepodesno za kupanje.

Pošto je vreme bilo nestabilno i hladno, nisu se kupali u moru i stoga nisu poneli kupaće kostime sa sobom. Nakon jela Amelija je zamolila oca da odu do čamca koji je bio u moru, prenosi abcnews.al.

Amelija
foto: Privatna arhiva

Otac joj je rekao da nemaju kupaće kostime sa sobom, ali je Amelija insistirala i tako je on pristao da idu do broda.

Otac i ćerka su posle jela doplivali do čamca koji je mala Amelija toliko volela. Iako je udaljenost od kopna bila više od 10 metara, njih dvoje su plivali obučeni, čak su imali i cipele na sebi.

More je bilo uzburkano zbog lošeg vremena.

Otac je stavio prsluk za spasavanje ćerci i obučeni su krenuli ka čamcu. Otac nije imao telefon ili druge stvari sa sobom. Kako je otac rekao obalskoj straži, kada su prišli čamcu, pokušao je da podigne Ameliju u čamac, ali se ona okliznula.

Prema njegovim rečima, nakon klizanja, Ameliji je spao prsluk i kao rezultat toga devojčica je završila ispod čamca.

Ono što izaziva sumnju je činjenica da otac nije učinio ništa da spase ćerku. Rekao je da nije ronio da bi je spasao jer je imao astmu i da nije mogao da zadrži dah u vodi, prenosi abcnews.al.

"Dete smo izvadili obučeno"

Ostaje veliko pitanje zašto Amelijin otac nije uradio ništa u 3-4 minuta koliko se devojčica borila za život.

Ranije je otac rekao da se "uspaničio kada je devojčica upala u more".

- Dete smo izvadili obučeno. Normalna odeća, šorts, majica, japanke, kao kad dete ide u šetnju, u školu, na igralište - rekao je podvodni pecaroš Pavlos Bounas.

Na ovo pitanje odgovorio je 42-godišnji otac koji je u svom svedočenju naveo da mala Amelija nije imala kupaći kostim sa sobom, "jer je mama zaboravila da ga spakuje, ali je mala insistirala“ i tako je on bio ubeđen.

Što se tiče cipela, kako je svedočio, devojčica ih je nosila u moru jer je bilo morskih ježeva.

- Ne mogu da znam koliko dugo je dete bilo u vodi. Može biti od nekih 20 minuta do sat vremena, ili čak više sati. Ne mogu to da kažem. Ali kada sam izvukao dete na površinu i izvadio ga, dete je bilo plavo i očigledno mrtvo, što su kasnije utvrdili spasioci i bolnica - dodao je Bounas za "Live News".

I dodao je karakteristično: „Ali ono što ne mogu sebi da objasnim je kako je otac ostavio dete u vodi, pobegao i otišao da napuni mobilni telefon da pozove i zatraži pomoć. Mislim, zar nije mogao da uđe u vodu i izvuče je, zar nije mogao da ode i do obližnje kuće i pozove pomoć?“, upitao je ronilac, postavljajući pitanja i izražavajući zabrinutost koje vlasti već istražuju.

- Otac deteta nije bio tamo, čak ni rođak deteta, ništa, niko. Dete je ostavljeno samo, u moru, u vodi. Prvi izgovor koji je dao policajcu i nama, naravno, bio je da je otišao jer nije imao bateriju, isključio je telefon, da obavesti nekoga - kaže Bounas.

“Njegova odeća je bila suva”

Bounas se fokusirao na činjenicu da su otac i dete jeli daleko od mesta utapanja, ali i da kada se otac vratio, odeća mu je bila suva.

- Ne mogu da razumem kako roditelj koji zna da mu je dete jelo, može da mu dozvoli da uđe u vodu. Ne mogu da prihvatim da je on, dok su jeli u kafani u Istmiji, gde je bilo toliko ljudi, odlučio da odveze 6-7 kilometara i ode na udaljenu plažu, gde u to vreme nije bilo nikoga. Druge plaže bliže mestu gde su jeli bile su prepune. Tu je bilo ljudi koji su mogli da pomognu da se dete spase - kaže grčki Bounas

U Albaniji će danas Amelija biti sahranjena.

- Dao sam svoje svedočenje. Danas u stanju da bilo šta kažem kada dete odlazi u moju zemlju da bude sahranjeno i ne mogu ništa da kažem, izgubljen sam. Ne znam u koliko sati je sutra sahrana - rekao je otac juče.

- Rekla sam tužiocu redom šta se desilo i to je istina. Ne bih da naudim detetu, obožavao sam ga. Obožavao sam svoje dete, ono je bilo moja snaga- rekao je otac (42), dodajući da on i bivša supruga nemaju nikakvih problema.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.