CENA STRUJE U EU OTIŠLE U NEBESA: Najkritičnije je u ovim zemljama!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

hos se sprema

CENA STRUJE U EU OTIŠLE U NEBESA: Najkritičnije je u ovim zemljama!

Cene u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, porasle su sa 599,83 evra po megavat-satu u četvrtak na 699,44 evra u petak

Objavljeno:

Cene električne energije na spot tržištima EU za dan unapred porasle su u petak na nove maksimume usred sve veće potražnje za energijom i nižih tokova gasa iz Rusije.

Prema podacima Evropske berze električne energije, najveći rast cene električne energije dan unapred zabeležile su u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Cene u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, porasle su sa 599,83 evra po megavat-satu u četvrtak na 699,44 evra u petak.

1 / 5 Foto: Beta

Najviše cene zabeležene su u Francuskoj, gde su troškovi porasli na 706,32 evra po megavat-satu sa 630,62 evra dan ranije.

Cene u toj zemlji sada su oko sedam puta više nego pre godinu dana. Skokovi cena su takođe evidentni u Holandiji, Danskoj, Švajcarskoj i Austriji.

Sveži maksimumi na tržištu električne energije postaju skoro svakodnevna pojava u Evropi, sa prosečnim cenama u evrozoni sada višestruko višim od proseka za deceniju između 2010-2020, prema tržišnim podacima.

(Espreso / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.