Očigledan napredak kineske kulturne i turističke industrije u protekloj deceniji
Foto: Promo

KINA

Očigledan napredak kineske kulturne i turističke industrije u protekloj deceniji

Do kraja 2021. godine u Kini postoji 3.215 javnih biblioteka, 3.316 domova kulture, 40.200 kulturnih stanica i 575.400 centara za sveobuhvatne kulturne usluge na seoskom nivou širom zemlje

Objavljeno:

Kina pridaje veliki značaj kulturnoj izgradnji i razvoju turizma, promovišući istorijska dostignuća i promene u kulturi i turizmu, rekao je zvaničnik Ministarstva kulture i turizma medijima u sredu u Pekingu. Na konferenciji za novinare koja se osvrće na Kinu u poslednjoj deceniji, Žao Ćuen, potpredsednik Ministarstva kulture i turizma je rekao da su kulturna i turistička industrija procvetale. Žao je istakao da se dostignuća Kine u kulturnom turizmu i kulturnom nasleđu poslednjih godina ogledaju u pet glavnih oblasti: procvatu umetničkog stvaralaštva, kontinuiranom unapređenju sistema modernih javnih kulturnih usluga, brzom razvoju kulturne i turističke industrije, značajnim rezultatima u zaštiti kulturnog nasleđa, kao i na višem nivou devizne razmene i saradnje ostvarene kroz sektor kulture i turizma.

Promo
foto: Promo

Do kraja 2021. godine u Kini postoji 3.215 javnih biblioteka, 3.316 domova kulture, 40.200 kulturnih stanica i 575.400 centara za sveobuhvatne kulturne usluge na seoskom nivou širom zemlje. U međuvremenu, sve javne biblioteke, domovi kulture, umetničke galerije i 91 odsto muzeja otvoreni su za javnost besplatno. ''Kina zauzima drugo mesto u svetu sa 56 mesta svetske baštine i prvo mesto na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa sa 42 stavke. Pored toga, više od 1.800 kompleta izgubljenih kulturnih relikvija vraćeno je u Kinu'', kazao je ''Kina je napravila sveobuhvatan plan za jačanje zaštite i korišćenja kulturnih relikvija i izdala šest relevantnih političkih dokumenata, što je odraz kontinuiranog produbljivanja svesti o zaštiti kulturnih relikvija''. Istovremeno, napori Kine da zaštiti kulturne relikvije nastavljaju da rastu, a ukupna situacija bezbednosti kulturnih relikvija je dobra. ''Reforma muzeja nasleđa nastavlja da napreduje i formiran je novi tip modernog muzejskog sistema, sa ukupno 6.183 muzeja širom zemlje, a stopa besplatnog pristupa dostigla je 91 odsto. Ukupan broj izložbi koje se održavaju na godišnjem nivou takođe je povećan za 144 odsto'', zaključio je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.