BORELJ SE OGLASIO O NUKLEARNIM PREGOVORIMA: Koliko država se SLAŽE sa predlogom EU?
Žozep Borelj, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

PREGOVORI

BORELJ SE OGLASIO O NUKLEARNIM PREGOVORIMA: Koliko država se SLAŽE sa predlogom EU?

Borelj je rekao da je Iran zatražio nekoliko prilagođavanja predloga EU, koji nije objavljen u javnosti, a usledio je nakon 16 meseci nestalnih, indirektnih američko-iranskih pregovora sa Evropskom unijom

Objavljeno:

Većina zemalja uključenih u nuklearne pregovore sa Iranom slaže se sa predlogom Evropske unije za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

„Većina njih se slaže, ali ja još nemam odgovor iz Sjedinjenih Država, za koje razumem da treba da razgovaraju, a mi očekujemo da ćemo dobiti odgovor ove nedelje“, rekao je Borel u intervjuu španskom nacionalnom emiteru TVE. .

Borelj je rekao da je Iran zatražio nekoliko prilagođavanja predloga EU, koji nije objavljen u javnosti, a usledio je nakon 16 meseci nestalnih, indirektnih američko-iranskih pregovora sa Evropskom unijom. On je juče rekao da odgovor Teherana smatra "razumnim".

1 / 6 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Iran pregovara sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačkom i EU o oživljavanju sporazuma iz 2015, koji je bivši predsednik Donald Tramp napustio 2018. godine i povukao SAD iz njega. Od tada su SAD ponovo uvele oštre sankcije Iranu, koji je počeo da krši svoja ograničenja za obogaćivanje uranijuma.

Bonus video:

26:16

CENTRALNI DNEVNIK 23.08.2022.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.