ZELENSKI POSLAO UPOZORENJE GRAĐANIMA: Granatiran grad pored Zaporožja, TENZIJE rastu
Raketa, Foto: Daily Mail printscreen

RAT U UKRAJINI

ZELENSKI POSLAO UPOZORENJE GRAĐANIMA: Granatiran grad pored Zaporožja, TENZIJE rastu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedelju je u kasnim večernjim satima svoje sugrađane pozvao da budu oprezni i dodao da bi Moskva u sredu mogla pokušati da uradi nešto "zaista ružno"

Objavljeno:

Projektili i granate u nedelju su pali na grad pored najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju u Ukrajini, a Rusi su istog dana raketirali luku Odesu, piše Reuters.

Istovremeno, Ukrajina je upozorila da bi Rusija u nadolazećim danima mogla ozbiljnije da je napadne, jer u će sredu 24. avgusta, obeležiti 31 godinu nezavisnosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedelju je u kasnim večernjim satima svoje sugrađane pozvao da budu oprezni i dodao da bi Moskva u sredu mogla pokušati da uradi nešto "zaista ružno".

Zelenski je rekao i da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o "svim pretnjama" i da je svoje brige preneo i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i glavnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antonio Guterešu.

- Sve sam partnere Ukrajine obavestio o namerama terorista za iduću nedelju - rekao je Zelenski, misleći na Rusiju.

The Financial Times je u nedelju objavio članak u kojem stoji da je ambasador Rusije u UN-u Genadij Gatilov rekao da je Erdogan pokušao da podstakne Ukrajinu i Rusiju da razgovara o aktuelnim pitanjima i problemima.

Međutim, Gatilov je u istom tom članku odbacio mogućnost sastanka ruskom predsednika Vladimira Putina i Zelenskog.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

- Nema praktične platforme za održavanje tog sastanka - rekao je Gatilov.

Ukrajinski zvaničnici su u nedelju rekli da je grad Nikopolj, koji se nalazi pored nuklearne elektrane u Zaporožju u noći sa subote na nedelju raketiran pet puta.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko napisao je na Telegramu da je 25 granata palo na Nikopolj te da je nakon granatiranja u industrijskom delu grada izbio požar zbog kojeg je oko 3.000 stanovnika grada ostalo bez struje.

Pet ruskih krstarećih raketa ispaljeno je na područje oko Odese u noći sa subote na nedelju.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dve, a tri su pogodile poljoprivredne mete.

U napadu niko nije stradao.

Reuters navodi da su rakete ispaljene sa Crnog mora.

Rusija je u nedelju rekla da je tim raketama uništila skladište municije u kojem su Ukrajinci čuvali projektile za mobilni raketni sistem HIMARS. Ukrajina je rekla da su rakete pogodile žitnicu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.