KOJE EVROPSKE ZEMLJE SU OSETILE NAJGORE EFEKTE INFLACIJE? Cene u 1 ZEMLJI su dostigle 40-godišnji MAKSIMUM
Ilustracija, Foto: Profimedia

inflacija

KOJE EVROPSKE ZEMLJE SU OSETILE NAJGORE EFEKTE INFLACIJE? Cene u 1 ZEMLJI su dostigle 40-godišnji MAKSIMUM

Evropa i veći dio svijeta već su bili pogođeni rastućim cijenama energije – koje doprinose inflaciji – prije ruske invazije na Ukrajinu krajem februara

Objavljeno:

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u julu porasla na 40-godišnji maksimum od 10,1 odsto, izvestila je Organizacija nacionalne statistike (ONS) 17. avgusta.

Rastuće cene hrane dale su najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije između juna i jula, objavilo je britansko nacionalno statističko telo usred najvećeg porasta inflacije od 1982. godine.

Inflacija u eurozoni takođe nastavlja da raste do rekordnih nivoa, dostigavši ​​8,9 odsto u julu, prema poslednjim podacima, prenosi Investitor.me.

To je više u odnosu na 8,6 odsto u junu, 8,1 odsto u maju i 7,4 odsto u aprilu, jer Evropljani i dalje vide da rastu cene energije i hrane delom podstaknute ruskim ratom u Ukrajini.

Preliminarna procena koju je 29. jula objavio Eurostat, statistički zavod Evropske unije, najveća je otkako je 1997. godine počelo vođenje evidencije za eurozonu.

Najveća godišnja stopa inflacije u ovoj proceni ponovo je bila za cene energije, od 39,7 odsto, što je pad sa 42 odsto u junu.

Slede hrana, alkohol i duvan (9,8 odsto, u poređenju sa 8,9 odsto u junu), neenergetska industrijska roba (4,5 odsto, u poređenju sa 4,3 odsto u junu) i usluge (3,7 odsto, u poređenju sa 3,4 odsto).

Inflacija, Novac, Dolar
foto: Profimedia

Svaki kutak kontinenta suočava se s rastom cena, a očekivani ekonomski oporavak Evrope od pandemije koronavirusa ometa niz faktora, piše Euronews i dodaje da se Rusija suočava sa inflacijom od 15,9 odsto, što je pad sa 17,1 odsto u maju.

Evo pogleda na stopu inflacije u Evropi (tamnija boja – veća inflacija):

Na tragu svojih kolega u drugim delovima sveta, Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope prvi put u 11 godina za iznos veći od očekivanog, u pokušaju da obuzda inflaciju.

Taj potez, najavljen 21. jula, postavlja nova pitanja o tome da li će žurba za poskupljenjem kredita gurnuti velike ekonomije u recesiju po cenu smanjenja cena za ljude koji troše više na hranu, gorivo i sve između toga.

Gorivo, Benzin
foto: Profimedia

Očekuje se da će nakon toga uslediti još jedno povećanje u septembru.

U julskom izveštaju, Nemačka je zabeležila rast inflacije na 8,5 odsto, nakon malog pada prošlog meseca.

Inflacija u Francuskoj sada iznosi 6,8 odsto, a u Italiji 8,4 odsto.

Baltičke zemlje su i dalje posebno pogođene, a Estonija ima inflaciju od 22,7 odsto, Litvanija 20,8 odsto, a Latvija 21 odsto.

Šta uzrokuje ove stope inflacije?

Evropa i veći dio svijeta već su bili pogođeni rastućim cijenama energije – koje doprinose inflaciji – prije ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Konflikt je pogoršao energetsku krizu podstičući globalnu zabrinutost da bi mogao dovesti do prekida isporuke nafte ili prirodnog gasa iz Rusije.

Rusija je u posljednje vrijeme najveći snabdjevač EU naftom, prirodnim gasom i ugljem, na koju otpada oko četvrtine njene energije.

Zabrana EU na ugalj iz Rusije treba da stupi na snagu u avgustu, a u toku su dobrovoljni napori evropskih zemalja da se ove godine smanji potražnja za ruskim prirodnim gasom za dvije trećine.

1 / 6 Foto: Profimedia

Cijene mnogih roba – uključujući hranu – takođe su rasle otkako su prije dvije godine prvi put uvedene mjere pandemije COVID-19, opterećujući globalne lance snabdijevanja, ostavljajući usjeve da trunu i izazivajući paničnu kupovinu u supermarketima.

Rat u Ukrajini ponovo je dramatično pogoršao izglede, jer Rusija i Ukrajina čine skoro trećinu globalne pšenice i ječma i dvije trećine svjetskog izvoza suncokretovog jestivog ulja. Ukrajina je takođe četvrti najveći svjetski izvoznik kukuruza.

Bonus video:

05:28

KORONA NE UTIČE NA REDOVAN POLAZAK U ŠKOLU! Nastava će se normalno odvijati

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.