STRAHUJE SE OD NAJCRNJEG SCENARIJA: Evo šta bi moglo da se dogodi između Kine i Tajvana!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Twitter

tenzije

STRAHUJE SE OD NAJCRNJEG SCENARIJA: Evo šta bi moglo da se dogodi između Kine i Tajvana!

- Psi koji laju ne ujedaju. Ne znam nikoga ko je zaista zabrinut - rekao je za "Telegraf" Vang, dekorater enterijera u Tajpeju

Objavljeno:

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma američkog Кongresa, već je otišla sa Tajvana, ali prašina koju je podigla još se nije slegla. Ostaje da se vidi da li će išta dobro doneti njena poseta ostrvu sa demokratski izabranom vladom, za koje Kina tvrdi da je njena teritorija.

Pelosi je najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina, što je stavilo ostrvo u centar svetske pažnje i pokrenulo ratobornu retoriku i akcije Pekinga, uključujući vojne vežbe sa bojevom municijom.

Tenzije eskaliraju u jeku ruske invazije na Ukrajinu, što je navelo zemlje poput Amerike i Velike Britanije da zauzmu čvršči stav i u pesku iscrtavaju linije, piše britanski "Telegraf".

Otvorena provokacija Pekinga uznemirila je gornje ešalone moći u zemlji. Si Đinping, kineski lider, obećao je da će "ponovno ujediniti" Tajvan sa kopnom, uz silu ako bude potrebno.

Kako navodi britanski list, Vašington je možda pogrešno procenio kako je najbolje da stupi u kontakt sa Tajvanom - ovakvo pokazivanje podrške moglo bi da se ohrabri umesto da osujeti Kinu.

- Oni misle da signaliziranjem posvećenosti nekako pojačavaju odvraćanje Pekinga. Ali Кina već pretpostavlja da će Amerika intervenisati, ono o čemu Кina sada razmišlja je stvarna sposobnost Amerike da odbrani Tajvan - rekla je Orijana Skajlar Mastro, ekspertkinja za kinesku vojsku na Univerzitetu Stenford.

Nensi Pelosi
Nensi Pelosifoto: Profimedia

"Porota" u ovom slučaju je i 23 miliona stanovnika Tajvana – neki se zalažu za nezavisnost, drugi traže bliže veze sa kopnom. To potonje je toliko sporno na ostrvu da političari pobeđuju ili gube na izborima na osnovu toga kako vode kampanju o odnosima između dve strane.

Većina, međutim, favorizuje neodređen status kvo koji im omogućava da se bave svakodnevnim životom i "ignorišu slona u sobi".

- Psi koji laju ne ujedaju. Ne znam nikoga ko je zaista zabrinut - rekao je za "Telegraf" Vang, dekorater enterijera u Tajpeju.

Drugi sagovornik je bio oprezniji: "Da vidimo šta će biti kada počnu vežbe. Zabrinut sam što čitavo društvo nije ni svesno da je potpuno nespremno".

Oni koji smatraju da će se završiti na oštroj retorici u demonstracijom sile na vojnim vežbama navode da bi Kina sada izgubila element iznenađenja pokretanjem napada. Takođe, mnogi tvrde da je malo je verovatno da će Si težiti eskalaciji pre nego što osigura svoj treći mandat bez presedana za nekoliko meseci.

Međutim, postoje i oni koji misle da su vojne vežbe bez presedana samo uvod u nešto mnogo gore za Tajvan, a da Kina koristi posetu Pelosijeve kao pokriće kako bi testirala svoje sposobnosti za eventualni amfibijski napad.

Vežbe KIne
Vežbe KInefoto: Printscreen/Twitter

- Da su to uradili ničim izazvani, dobili bi mnogo više međunarodnog besa. Ovako svi misle da Kina to radi kao odgovor na američku provokaciju, pa ceo svet mirno posmatra - rekla je gospođa Mastro.

Zagovornici druge teorije strahuju od reprize scenarija iz 1995. godine, kada je izbila velika osmomesečna kriza u Tajvanskom moreuzu. Izazvana je sličnim simboličnim gestom – posetom tadašnjeg predsednika Tajvana američkom Univerzitetu Кornel, gde je održao predavanje. A onda je Кina odgovorila vojnim vežbama oko ostrva i lansiranjem projektila iznad njega, na šta je Amerika uzvratila slanjem najveće pomorske snage u to područje još od Vijetnamskog rata, uključujući dva nosača aviona sa pripadajućim borbenim grupama.

Tada je to bilo dovoljno da se Peking povuče, ali Кina je danas daleko jača vojno i ekonomski, i daleko borbenija i agresivnija na svetskoj sceni. Ako bi se slična situacija ponovila u sadašnjosti, daleko su veće šanse da bi se ona otrgla kontroli.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.