KINA UPOZORAVA PELOSI: Dešavanja na Tajlandu uoči posete nisu NAIVNA!
Nensi Pelosi, Foto: Profimedia

ZATEGNUTO

KINA UPOZORAVA PELOSI: Dešavanja na Tajlandu uoči posete nisu NAIVNA!

Tajvanski premijer Su Ceng-čang izjavio je u međuvremenu da Tajvan srdačno dočekuje goste iz inostranstva

Objavljeno:

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Кongresa Nensi Pelosi trebalo bi danas da doputuje na Tajvan, rekli su dobro obavešteni izvori, dok je nekoliko kineskih ratnih aviona letelo blizu središnje linije koja deli Tajvanski moreuz, navodi Rojters.

Кina je više puta upozoravala Pelosi da ne ide na Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a Sjedinjene Države su u ponedeljak rekle da se neće uplašiti kineskim "zveckanjem oružja" tokom posete.

Tajvanski premijer Su Ceng-čang izjavio je u međuvremenu da Tajvan srdačno dočekuje goste iz inostranstva.

On je novinarima, upitan za potencijalnu posetu Pelosi, rekao da će Tajvan napraviti "najprikladnije aranžmane" za takve goste i poštovati njihove planove, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: Profimedia

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Tajvana pojačalo nivo borbene gotovosti od danas do četvrtka popodne, uoči moguće posete Pelosi, javlja zvanična novinska agencija Tajvana, pozivajući se na neimenovane izvora.

Pelosi je danas stigla u Maleziju, u okviru azijske turneje, a kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, danas bi trebalo da doputuje na Tajvan.

Dojava o bombama

Aerodrom "Taojuan" u Tajpeju na ostrvu Tajvan primio je pismo o tri eksplozivne naprave u objektu radi ometanja posete Pelosi, iako američka zvaničnica treba da stigne na drugi aerodrom, javio je list "Global tajms".

List navodi da su pretnje upućene jutros, a da se očekuje da Pelosijeva večeras stigne na Tajvan.

Za sada nije naređena evakuacija aerodroma, ali su zaposleni pozvani na maksimalnu budnost.

"Poseta Pelosi bi potkopala veze između Kine i SAD"

Kineski amabasador u Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je da bi poseta Nensi Pelosi Tajvanu potkopala veze između Kine i SAD.

Džang je, takođe, rekao na brifingu da bi takva poseta Pelosi bila provokativna i da se ne moze porediti sa poslednjim putem kada je predsednik Predstavničkog doma SAD posetio to ostrvo, preneo je Rojters.

Kina je upozorila da njena vojska nikada neće sedeti skrštenih ruku ako ona poseti ostrvo na koje prava polaže Peking, dodaje Rojters.

Vojne vežbe sa bojevim gađanjem

Kineska Uprava za pomorsku bezbednost saopštila je da će od danas do 6. avgusta u delu Južnog kineskog mora biti održane vojne vežbe sa bojevim gađanjem.

S tim u vezi, zabranjen je ulazak svih brodova u područja čije su koordinate navedene na sajtu agencije, istaknuto je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Kineska vojska je poslednjih dana intenzivirala vežbe u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru, uključujući i vode provincije Fuđan, koju od Tajvana odvaja moreuz.

Posmatrači ocenjuju da su vežbe povezane sa mogućom posetom Pelosi Tajvanu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.