POSLE SVEGA ŠTO SE ODIGRALO DANAS NA TRŽIŠTU GASA: Evo šta se desilo sa CENAMA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

rekacija

POSLE SVEGA ŠTO SE ODIGRALO DANAS NA TRŽIŠTU GASA: Evo šta se desilo sa CENAMA!

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da potpuno da prekine dotok gasa ove zime

Objavljeno:

Nakon objavljivanja vesti o obustavi rada još jedne gasne turbine gasovoda Severni tok, cene gasa u Evropi porasle za 4,2 odsto.

Ruski energetski gigant mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, navodi se u današnjem saopštenju Gasproma, prenosi TAS S.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara (mcm) gasa od srede, 27. jula počevši od 4:00 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina sadašnjih već smanjenih isporuka, preneo je ranije Rojters.

Gasprom je prošle nedelje nastavio isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 nakon 10-dnevne pauze zbog redovnog remonta, zadržavši ih na nivou od samo 40 posto kapaciteta, na koji su spuštene još u junu zbog, kako je tada obrazloženo "odloženog vraćanja jedne turbine se servisiranja u Kanadi".

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa visokim cenama hrane i energije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.