NA JAHTI RUSKOG OLIGARHA PRONAĐENO SVETSKO BLAGO? Evo KOJE su se još DRAGOCENOSTI našle u njegovom POSEDU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

blago

NA JAHTI RUSKOG OLIGARHA PRONAĐENO SVETSKO BLAGO? Evo KOJE su se još DRAGOCENOSTI našle u njegovom POSEDU!

Faberže je stvorio samo 50 jaja za carsku porodicu i nisu sva ostala čitava

Objavljeno:

Ono što bi moglo da bude Faberžeovo jaje neprocenjive vrednosti, pronađeno je na superjahti ruskog oligarha koju su zaplenile američke vlasti, što je jedan od zanimljivijih predmeta otkrivenih u dosadašnjoj istrazi vođenoj sankcijama.

Zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako rekla je u sredu na bezbednosnom forumu u Aspenu da je to jedan od „zanimljivijih“ nalaza koje je njen tim imao.

- Pređimo na sočne stvari: jahte. Pronašli smo neke zaista zanimljive stvari... pronašli smo Faberžeovo jaje – ili navodno Faberžeovo jaje – na jednoj od ovih (jahti), tako da postaje sve zanimljivije - rekla je ona na forumu posvećenom diskusiji o ulozi organa za sprovođenje zakona u zamrzavanju i zapleni ruske imovine, piše Gardijan.

Monako nije konkretno rekla na čiju jahtu je mislila, ali je rekla da je ona trenutno usidrena u zalivu San Dijego nakon što je tu sprovedena sa Fidžija prošlog meseca.

Faberžeovo jaje, Jaje
foto: Profimedia

Jahtu vrednu 300 miliona dolara nazvanu Amadea, američki službenici za sprovođenje zakona prevezli su iz Fidžija u San Dijego krajem prošlog meseca nakon opsežne pravne bitke oko toga koji ruski oligarh je njen vlasnik.

Pretpostavlja se da je njen vlasnik sankcionisani ruski oligarh Sulejman Kerimov.

- Radimo sa našim kolegama iz policije širom sveta da izvršimo pretrese na ovim jahtama kako bismo bili sigurni da imamo ovlašćenja i da možemo da odemo na sud, zaplenimo ih i potom oduzmemo prihod - dodala je ona.

Monako je rekla da je, ako je jaje ukrašeno draguljima autentično, jedno od retkih preostalih na svetu i vredi milione dolara.

Faberžeova jaja postala su sinonim za raskoš i luksuz otkako je od juvelira naručio ruski car Aleksandar III 1885. da napravi jedno kao poklon njegovoj supruzi Mariji. To je postala tradicija Romanova u naredne tri decenije.

Faberže je stvorio samo 50 jaja za carsku porodicu i nisu sva ostala čitava.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kao deo inicijative američkog ministarstva pravde „Kleptokepčer“ i multinacionalne radne grupe pod nazivom "Repo", (ruske elite, opunomoćenici i oligarsi) – SAD i njeni saveznici su od marta zaplenili milijarde dolara vrednu sankcionisanu rusku imovinu, navodi se u saopštenju Uprave trezora.

Monako je na forumu rekla da podržava ideju da profit od zaplenjene imovine treba da bude oduzet i da se verovatno vrati u Ukrajinu, a za to je zatraženo ovlašćenje od Kongresa.

Bonus video:

54:33

PULS SRBIJE 21.07.2022. 2.DEO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.