EVO ŠTA JE SADA SA CENOM NAFTE: Objavljeno je
ilustracija, Foto: EPA/DAVE HUNT, Profimedia

najnovije cene nafte u svetu

EVO ŠTA JE SADA SA CENOM NAFTE: Objavljeno je

Na američkom tržištu barel za isporuku u avgustu trgovao se po nižoj ceni od 1,82 dolara, sa 102,40 dolara

Objavljeno: 17:35h

Cene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 106 dolara pošto je fokus ponovo bio na znacima slabljenja tražnje zbog napora centralnih banaka da obuzdaju inflaciju većim troškovima zaduživanja.

Na londonskom tržištu cena barela za isporuku u septembru bila je posle podne niža za 1,68 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 105,67 dolara.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

Na američkom tržištu barel za isporuku u avgustu trgovao se po nižoj ceni od 1,82 dolara, sa 102,40 dolara. Više se trgovalo bačvama za isporuku u septembru, čija je cena pala za 1,79 dolara na 98,94 dolara.

Cene nafte su u utorak naglo fluktuirale, pošto su investitori težili strahovima od smanjene ponude iz Rusije i zabrinutosti oko tražnje pošto su centralne banke signalizirale da će ukrotiti inflaciju većim troškovima zaduživanja, što bi umanjilo ekonomsku aktivnost.

Zabrinutost zbog slabije tražnje

Investitori stoga strahuju da će američka centralna banka biti agresivnija u podizanju kamatnih stopa jer je inflacija u junu dostigla 9,1 odsto. Evropska centralna banka trebalo bi da ih sutra podigne za četvrtinu procentnog poena, s obzirom na inflaciju u evrozoni od 8,6 odsto.

1 / 5 Foto: Profimedia

Danas je preovladala zabrinutost zbog potražnje, dodatno podstaknuta povećanjem zaliha sirove nafte u SAD za 1,9 miliona barela prošle nedelje, prema izvorima upućenim u izveštaj Američkog instituta za naftu (API) koji je objavljen juče.

Američka vlada bi trebalo da objavi podatke kasnije tokom dana. U međuvremenu, Libija je otvorila luku Es Sider za izvoz nafte, navodi se u saopštenju ministarstva nafte u sredu.

U posebnom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) objavila je danas da je barel naftne korpe njenih članica u utorak iznosio 110,27 dolara, što znači da je poskupeo za 1,51 dolar u odnosu na prethodni radni dan.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.