I ONI ĆE POD EVROPSKE SANKCIJE: Ruska GRUPA na CRNOJ LISTI!
Aleksandar Zaldostanov, Foto: Fejsbuk

AU

I ONI ĆE POD EVROPSKE SANKCIJE: Ruska GRUPA na CRNOJ LISTI!

Nova crna lista cilja na 47 fizičkih lica i osam pravnih lica, kao i zabranu uvoza ruskog zlata

Objavljeno:

Prokremljanska bajkerska banda "Noćni vukovi" više neće moći da se vozi po Evropi zbog novih sankcija koje će biti uvedene Rusiji.

Aleksandar Zaldostanov zvani Hirurg, vođa bande, tri saradnika i sam bajkerski klub registrovan u Moskvi, dodati su u nacrt crne liste EU o kojoj su ambasadori raspravljali u ponedeljak.

Zaldostanov (69) će se naći na listi sankcija zbog "aktivne podrške ruskoj državnoj propagandi kroz javno negiranje prava Ukrajine na državnost i pozivanje na 'denacifikaciju', kao i 'deukrajinizaciju' zemlje", navodi se u dokumentu u koji je imao uvid EUobserver.

Jedan od njegovih saradnika koji će biti sanckionisan, Jozef Hambalek, slovački je državljanin, a koji je "predsednik evropskog ogranka" bande. A Slovačka će morati da zamrzne njegovu imovinu i spreči ga da uđe u druge zemlje EU ako zabrana bude dogovorena kasnije ove nedelje.

1 / 4 Foto: Kurir televizija

Nova crna lista cilja na 47 fizičkih lica i osam pravnih lica, kao i zabranu uvoza ruskog zlata. Većina pojedinaca su ruski vojni komandanti i političari ili ukrajinski "kvislinzi" na okupiranim teritorijama.

Ali na listi se nalaze Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, dva ruska glumca optužena za proratnu propagandu (Sergej Bezrukov i Vladimir Maškov) i ruski tajkun (predsednik Rostech-a Sergej Čemezov).

I to uključuje nekoliko rođaka ranije sankcionisanih ruskih oligarha optuženih da pokušavaju da sakriju novac.

U jednom primeru, Oleg Deripaska (koji je na crnoj listi od aprila) preneo je imovinu u Francuskoj, Vašingtonu, i u ekskluzivnom skijalištu Leh u Austriji na svog rođaka Pavela Ezubova, navodi se u dokumentu EU — ali Ezubov se sada takođe suočava sa zamrzavanjem imovine i zabranom viza.

Nova lista EU zabranjuje i kompanije koje se bave transportom i oružjem i nacionalističke grupe kao što su rusko omladinsko udruženje „Mlada armija“ i fondacija „Ruski mir“.

U ekonomskim merama, EU se sprema „da zabrani direktan ili indirektan uvoz, kupovinu ili transfer zlata, koje predstavlja najznačajniji ruski izvoz posle energenata“.

Takođe prilagođava svoje prethodne mere kako bi jasno stavila do znanja da brodarske kompanije koje donose hranu iz Rusije na tržišta neće biti kažnjene.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.