JEZIVO OTKRIĆE U EVROPSKOJ ZEMLJI! U blizini LOGORA pronađeni STRAVIČNI ostaci MRAČNE PROŠLOSTI!
Ilustracija, Foto: EPA/www.auschwitz.org

STRAŠNO!

JEZIVO OTKRIĆE U EVROPSKOJ ZEMLJI! U blizini LOGORA pronađeni STRAVIČNI ostaci MRAČNE PROŠLOSTI!

Godine 1944. jevrejski zatvorenici bili su naterani da ekshumiraju tela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina

Objavljeno:

Oko 17,5 tona ljudskog pepela otkriveno je i iskopano u blizini bivšeg nacističkog koncentracionog logora u Poljskoj, objavio je u sredu Poljski institut za nacionalno sećanje (IPN), koji istražuje nacističke i komunističke zločine.

Ostaci su iskopani u Ilovo-Osadi, blizu mesta bivšeg koncentracionog logora Đaldovo (Soldau na nemačkom), oko 150 kilometara severno od Varšave, koji je podignut za vreme nacističke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu.

Od invazije na Poljsku u septembru 1939, logor Soldau služio je nacistima kao mesto tranzita, zatvaranja i istrebljenja političkih protivnika, a posebno Jevreja.

Neki procenjuju na 30.000 zatvorenika ubijenih u tom logoru, ali dosad istorijski izvori nisu sa sigurnošću uspeli da ga potvrde.

- Otkriće te lokacije omogućuje da se potvrdi da je najmanje 8.000 ljudi tamo umrlo - rekao je Tomas Jankovski, tužilac IPN-a.

Broj je procenjen prema težini pronađenog pepela.

Godine 1944. jevrejski zatvorenici bili su naterani da ekshumiraju tela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Moći ćemo da obavimo DNK analize koje će nam omogućiti da saznamo više o identitetima žrtava slično kao što je sprovedeno u bivšim logorima Sobibor i Treblinka - rekao je Andrzej Osovski, naučnik za područje genetike s Medicinskog univerziteta Pomorja.

Bonus video:

54:35

REDAKCIJA 14.07.2022. 3.DEO

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.