"NE MOŽEMO POREĆI": Šef policije priznao da je bilo BEZBEDNOSNIH PROPUSTA u toku ATENTATA na Abea! (VIDEO)
Šinzo Abe, Foto: Profimedia

JAPAN OSTAO BEZ VRSNOG POLITIČARA

"NE MOŽEMO POREĆI": Šef policije priznao da je bilo BEZBEDNOSNIH PROPUSTA u toku ATENTATA na Abea! (VIDEO)

Policija je priznala bezbednosne propuste u japanskom gradu Nara gde je ubijen bivši premijer Šinzo Abe

Objavljeno:

Abe, bivši premijer s najdužim stažom u istoriji modernog Japana ubijen je u gradu Nara u retkom činu političkog nasilja dok je držao predizborni govor. Policija je odmah uhapsila 41-godišnjeg muškarca koji je Abea ubio s leđa, pištoljem kućne izrade. Lokalne policijske snage priznale su u subotu da je bilo bezbednosnih propusta.

"Ne možemo poreći da je bilo problema sa bezbednosnim planom s obzirom na to kako su stvari završile“, izjavio je na konferenciji za novinare Tomoaki Onizuka, šef policije prefekture Nara.

"Osećam veliku odgovornost“, rekao je on i dodao da će policija analizirati šta je tačno pošlo po zlu i uvesti sve potrebne promene.

Političari u Japanu često putuju sa skromnim obezbeđenjem koje se mahom bavi direktnim fizičkim pretnjama, a ne sa teško naoružanim osobljem spremnim za napade vatrenim oružjem kakvi se viđaju na mestima kao što su Sjedinjene Države.

U petak je televizija Nipon citirala policiju iz Nare da je Abea na skupu štitio jedan naoružani specijalac i nekoliko lokalnih. Policija je odbila da kaže koliko je policajaca brinulo o Abeovoj bezbednosti.

1 / 6 Foto: Profimedia

Izbori za poslanike u gornjem domu japanskog parlamenta odvijaju se prema rasporedu u nedelju, a očekuje se da će pobediti vladajuća koalicija koju predvodi premijer Fumio Kišida, Abeov štićenik.

Osumnjičeni je verovao da je bivši japanski lider bio povezan sa verskom grupom koju krivi za finansijsku propast svoje majke, rekla je policija lokalnim medijima ne otkrivši o kojoj grupi je reč.

Osumnjičeni je mesecima planirao napad i čak prisustvovao drugim događajima u Abeovoj kampanji.

Analitičari kažu da je pištolj koji je koristio bilo jednostavno napraviti od lako dostupnih materijala kao što su drvo i metalne cevi. To pokazuje poteškoće u uklanjanju takvih pretnji čak i u zemlji u kojoj strogi zakoni znače da građani retko kupuju ili pojeduju vatreno oružje.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati pogrebu bivšeg japanskog premijera.

"Putin ne. Ostalo zavisi od pravila protokola", rekao je Peskov, a prenosi Tass.

Novinska agencija Kjodo javila je ranije da će se pogreb održati u Abeovom rodnom gradu Šimonoseki u prefekturi Jamaguči.

Peskov je ranije rekao novinarima da Kremlj duboko žali zbog smrti bivšeg japanskog premijera i izrazio je saučešće narodu Japana.

1 / 4 Foto: Profimedia

Inače, i Japan je jedna od zemalja koja je Rusiji uvela sankcije zbog rata u Ukrajini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.