ABE NIJE PRVI UBIJENI POLITIČAR U JAPANU: Jednog TINEJDŽER ubio SAMURAJSKIM MAČEM usred TV prenosa! (VIDEO)
Šinzo Abe, Foto: Profimedia

horor!

ABE NIJE PRVI UBIJENI POLITIČAR U JAPANU: Jednog TINEJDŽER ubio SAMURAJSKIM MAČEM usred TV prenosa! (VIDEO)

Ubistvo vatrenim oružjem šokiralo je Japance, koji nemaju kulturu oružja kao recimo Amerika

Objavljeno:

Šinzo Abe, najdugovečniji japanski premijer, preminuo je u bolnici nakon atetnata. Njega je upucao Tecuja Jamagami (41), bivši pripadnik Japanskih odbrambenih snaga, koji je policiji rekao da je bio nezadovoljan njime i da je zato hteo da ga ubije.

Ubistvo vatrenim oružjem šokiralo je Japance, koji nemaju kulturu oružja kao recimo Amerika.

Japan ima jednu od najnižih stopa kriminala povezanog sa vatrenim oružjem zbog veoma strogih zakona i kontrola i tamo su pištolji zabranjeni. Moguće je nabaviti jedino sačmaru ili vazdušnu pušku, ali tek posle rigoroznih provera, testova koji traju čitav dan, pismenog ispita i uspeha u streljani koji ne sme da bude ispod 95 procenata.

Uz to, onaj koji želi oružje mora da prođe mentalni i test na drogu. Pored toga, proverava se i istorija kažnjavanja, finansijsko stanji porodične veze. Tek posle toga ide odobrenje za vatreno oružje.

Pre četiri godine bilo je tek devet slučajeva ubistava zbog vatrenog oružja, dok je u SAD-u te iste godine bilo 39.000.

1 / 9 Foto: Profimedia

Ovo nije jedino ubistvo političara u Japanu

Ipak, ovo nije prvo ubistvo političara u Japanu. Iccho Itoh bio je gradonačelnik Nagasakija od 1995. godine, a ubio ga je pripadnik jakuza 2007. hicima iz pištolja.

Japan je nakon toga pooštrio zakone o oružju. Ali nijedan slučaj ubistva povezan sa politikom nije šokirao Japance kao onaj iz 1960. godine, kad je tinejdžer samurajskim mačem ubio političara usred TV prenosa.

Inenjiro Asanuma bio je lider japanske socijalističke partije, zagovornik socijalizma u Japanu posle Drugog svetskog rata, a podržavao je kinesku komunističku partiju i žestoko je kritikovao japansko-američke odnose.

U Tokiju ga je 1960. godine ubio nacionalista Otoya Yamaguchi i to usred političke debate koju je prenosila nacionalna televizija.

Japanci su u prenosu uživo videli kako mladić uleće na scenu s wakizashijem, tradicionalnim samurajskim mačem, i zabija ga u telo političara Asanume. Ubica je imao tek 17 godina.

Wakizashi, kratki mač koji su koristili i samuraji, zabio je žrtvi u rebra i fatalno ga ranio.

Ubica se ubio se u zatvoru

Fotografiju trenutka u kom atentator sa mačem trči prema Asanumi snimio je Yasushi Nagao za šta je dobio Pulicerovu nagradu.

Jamagučija su uhvatili nakon atentata, a nekoliko nedelja kasnije on se ubio u ćeliji.

Posle smrti Inenjira Asanume, na čelo socijalističke stranke došao je Saburo Eda koji je stranku približio centru, daleko brže nego što su levo nastrojeni članovi stranke bili spremni da prihvate.

To je dovelo do razdora unutar stranke i u konačnici njenog raspada 1996. godine.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.