DRAMA I VELIKI PREOKRET: CIA danas objavljuje poruke Putinovih saradnika koje su DOKAZ da su Rusi pomogli Trampu da dođe na vlast!
Foto: Reuters/Profimedia

Imperija uzvraća udarac

DRAMA I VELIKI PREOKRET: CIA danas objavljuje poruke Putinovih saradnika koje su DOKAZ da su Rusi pomogli Trampu da dođe na vlast!

Visoki ruski zvaničnici su "proslavljali pobedu Trampa", tvrdi CIA
Objavljeno: 09:19h

CIA je identifikovala ruske zvaničnike koji su materijal hakovan od vrha izbornog štaba Hilari Klinton dali Wikileaksu, po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prema novom obaveštajnom izveštaju čiji detalji su procureli u medije kasno sinoć, CIA je zaključila da je ruska vlada na ovaj način direktno uticala na izborni proces u SAD i pokušala da pomogne kampanji izabranog predsednika Donalda Trampa.

foto: Fonetap

Podsetimo, ovo se dešava samo jedan dan posle žestokog napada Trampa na CIA i najave da će potpuno reorganizovati ovu službu.

Ova obaveštajna procena prosleđena je juče predsedniku SAD Baraku Obami, a danas će biti predata i Donaldu Trampu. Novoizabrani predsednik je dosad odbacivao procenu obaveštajaca da je Rusija organizovala sajber napade tokom izborne kampanje, kako bi umanjila šanse za uspeh njegove rivalke Hilari Klinton.

- Tokom oktobra postalo je jasno da su Rusi pomagali Trampovoj kampanji. U nekim slučajevima materijal je imao zaobilazni put od GRU, ruske vojne obaveštajne službe, do Wikileaksa, koji je kasnije objavio mejlove ukradene od šefa izbornog tima Hilari Klinton, Džona Podeste - rekao je izvor iz vrha Obamine administracije, koji je želeo da ostane anoniman.

foto: Fonetap

Način na koji su mejlovi isporučeni, kako se navodi u izjavi visokog funkcionera, omogućio su Džulijenu Asanžu, osnivaču Wikileaksa, da tvrdi kako ruska vlada nije izvor materijala koji je objavio na sajtu.

Asanž je ranije ove nedelje u intervjuu za Fox News rekao da nije od ruske države dobio materijal ukraden od Demokratskog nacionalnog komiteta i Džona Podeste, ali nije odbacio mogućnost da je mejlove dobio od trećeg lica.

Visoki američki obaveštajac, Džejms Kleper, rekao je da je "još uvereniji" u to da je Rusija organizovala sajber napade na Demokratsku stranku tokom izborne kampanje 2016. godine.

Danas se očekuje i objavljivanje jednog dela ovog izveštaja. Očekuje se da se u njemu pomenu i imena visokih ruskih zvaničnika, kao i njihove poruke, do kojih su došli američki obaveštajci, a iz kojih je jasno da su oni upoznati sa krađom mejlova, kao i da su proslavili pobedu Donalda Trampa na izborima.

foto: AP

- Ljudi koji su znali o čemu je reč proslavili su pobedu nad Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je neimenovani zvaničnik svoje mišljenje o presretnutim porukama.

Inače, baš u vreme objavljivanja detalja iz izveštaja CIA, bivši direktor Agencije Džejms Vulsi objavio je da napušta tranzicioni tim Donalda Trampa, koga je savetovao u predizbornoj kampanji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.