VARHELJI PROGOVORIO O REŠENJU ZAVISNOSTI OD RUSKIH ENERGENATA: Brisel pruža PUNU podršku
Oliver Varhelji, Foto: Profimedia

rešenje

VARHELJI PROGOVORIO O REŠENJU ZAVISNOSTI OD RUSKIH ENERGENATA: Brisel pruža PUNU podršku

Saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU

Objavljeno:

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je danas da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da će Brisel pružiti punu podršku kako zemlje regiona ne bi morale da zavise od ruskih energenata.

Varhelji je, na panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci, kazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i ukazao na to da je negativan uticaj na privredu prvo imala pandemija virusa korona, a zatim i rat u Ukrajini.

- Posledice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u celom regionu i to kada je reč o nebezbednosti, ceni energenata... Izazovi sa kojima smo suočeni su globalni - kazao je Varhelji.

Ističe da Zapadni Balkan ne mora da zavisi od ruske nafte i gasa i kaže da je jedan od načina za to učešće u energetskoj platformi EU.

Dodaje da je EU uključila Zapadni Balkan u evropski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.

- Glavni instrument za podršku je ekonomska investiciona platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi evra za sledećih sedam godina. Time može da se poveća BDP u regionu za 3 odsto do 2027. i da se ubrzaju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU - kazao je Varhelji.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako kaže, implementacija tog plana je već u toku, odnosno postoji 21 investicioni projekat u planu čija je celokupna vrednost 3,2 milijarde evra sa 1,1 bespovratnih sredstava iz IPA fondova.

- Verujemo da se sa ovim planom krećemo u dobrom pravcu i da ćemo napraviti naše ekonomije zelenije i digitalnije. Ovo će pomoći u nezavisnosti od ruskih energenata. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim - kazao je.

Ističe da se tu neće stati i navodi da se radi na saradnji sa partnerima u regionu i internacionalnim institucijama u otkrivanju novih projekata koji će moći da dovedu do novih mogućnosti za ljude i privredu na Zapadnom Balkanu.

- Saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU. Zapadni Balkan pripada Evropi, lideri EU daju podršku evropskoj perspektivi Zapadnom Balkanu - navodi.

1 / 6 Foto: Profimedia

Osvrćući se na godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma, Varhelji ističe važnost toga što su prevaziđene nesuglasice između Grčke i Severne Makedonije i dodaje da EU poziva i Bugarsku da isto učini kad je reč o deblokiranju početka pregovora sa Skopljem.

Bonus video:

03:04

NUKLEARNO ORUŽJE JE NESANICA CELOG SVETA, A POSEDUJE GA 12 DRŽAVA! Prof. dr Kajtez o opasnostima ovakve SILE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.