(UŽIVO) 114. DAN RATA: PUTIN: Zapad živi u iluzijama, DŽONSON u nenajavljenoj poseti Kijevu
Ilustracija, Foto: twitter/@ukrpravda_news, Profimedia

IZ ČASA U ČAS

(UŽIVO) 114. DAN RATA: PUTIN: Zapad živi u iluzijama, DŽONSON u nenajavljenoj poseti Kijevu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je posetu Kijevu čelnika Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije kao "istorijski dan" za njegovu zemlju

Objavljeno: 22:07h

Danas je 114. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada:

Rusija je najavila potez kog su se u Berlinu plašili

Sergej Lavrov za BBC: Rusija nije besprekorna, ali nema čega da se stidi

Više od 500 civila zarobljeno u fabrici Azot u Severodonjecku

Makron: Ukrajina sama donosi odluku o teritorijalnim ustupcima

Iz časa u čas:

21:49 Objavljeni snimci zarobljenih Amerikanaca

Ruski mediji objavili su snimke na kojima su, kako su naveli, dva Amerikanca uhvaćena u Ukrajini.

21:06 Zelenski: Uvodimo vize za Ruse

Ukrajinski predsednik Zelensk najavio je da Kijev namerava da uvede vize za Ruse od 1. jula.

„Ukrajina uvodi vizni režim za građane Ruske Federacije“, objavio je Zelenski na svom kanalu u aplikaciji Telegram. On je rekao da će novo pravilo stupiti na snagu sledećeg meseca.

20:17 Džonson nudi Kijevu "Veliku operaciju"

Britanski premijer Boris Džonson ponudio je pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana na sastanku sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak, saopštila je njegova kancelarija, prenosi Rojters.

Velika Britanija će Ukrajini dati "stratešku izdržljivost" da pobedi protiv ruske invazije, rekao je Džonson.

Britanija će takođe raditi sa Ukrajinom na oslobađanju žitarica za izvoz preko Crnog mora za koje je rekao da je „talac“ ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Kijevu.

20:12 Zelenski: Podrška Britanije Ukrajini čvrsta i odlučna

Tokom svih ratnih dana Velika Britanija je pokazala da je njena podrška Ukrajini čvrsta i odlučna, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon susreta sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Kijevu. "Drago mi je što ponovo vidim velikog prijatelja naše zemlje Borisa DŽonsona u Kijevu", rekao je Zelenski, preneo je Rojters. Zelenski je kazao da je sa Džonsonom razgovarao o stanju na prvoj liniji fronta i potrebi da se povećaju zalihe teškog naoružanja i da se ojača ukrajinska protivvazdušna odbrana. "Imamo zajedničku viziju kako da idemo ka pobedi jer je to upravo ono što je Ukrajini potrebno - pobeda naše države", istakao je predsednik Ukrajine.

18:40 Knežević: Poginuo jedan od dva Crnogorca koji ratuju protiv Rusa u Ukrajini

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević saopštio je da su "među 6.956 plaćenika iz čitavog sveta koji ratuju protiv Rusa u Ukrajini", bila i dva Crnogorca, od kojih je jedan, kako navodi, poginuo.

18:30 Putin: Rusija nema ništa protiv da Ukrajina uđe u EU

Rusija nema primedbe da se Ukrajina priključi Evropskoj uniji, koja nije vojna organizacija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. "EU nije vojna organizacija ili vojno-politički blok, za razliku od NATO. Uvek smo govorili, i uvek ću reći da je naš stav vrlo jasan po ovom pitanju. Mi nemamo ništa protiv ulaska Ukrajine", istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je TAS S.

18:28 Lukašenko upozorio Kijev: Ne napadajte ruske gradove

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je ukrajinske vlasti da ne izvode eventualne napade na ruske gradove, javila je danas BelTA. "Ukrajinci, Zelenski traži oružje dugog dometa da bi gađao ruske gradove kao što su Kursk, Rostov, Orel, Belgorod i susedne gradove. Ali jednom sam javno rekao da to ni pod kojim uslovima ne sme da se radi", rekao je Lukašenko na sastanku sa zaposlenima u fabrici guma Belshina u Bobrujsku, izvestila je BelTA, prenosi TAS S. Prema njegovim rečima, Rusija će u tom slučaju koristiti potpuno novo oružje. "I ono će biti upotrebljeno protiv Kijeva, protiv onih koji donose ove odluke. Zato su i dalje pomalo zabrinuti. Ali nije na njima, sve zavisi od toga kako će ih Amerikanci gurati u ovaj rat", kazao je Lukašenko.

16:58 Ruski ratni brod dva puta ušao na dansku teritoriju

Ruski ratni brod danas je dva puta je narušio danske teritorijalne vode severno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u vreme kada je tamo održavan festival demokratije, saopštile su danske oružane snage.

16:38 Džonson u nenajavljenoj poseti Kijevu

Britanski premijer Boris Džonson došao je u nenajavljenu posetu Kijevu kako bi se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Britanski premijer je u poslednji čas otkazao planiranu posetu samitu u Donkasteru, gde je trebalo da održi govor poslanicima konzervativaca i lokalnim odbornicima sa severa Engleske i uputio se u Ukrajinu, prenosi Gardijan.

16:58 Ruski ratni brod dva puta ušao na dansku teritoriju

Ruski ratni brod danas je dva puta je narušio danske teritorijalne vode severno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u vreme kada je tamo održavan festival demokratije, saopštile su danske oružane snage.

16:23 Ruski milioneri žele u Veliku Britaniju

Skoro 15.000 milionera pokušava da napusti Rusiju, pokazuju aplikacije za migraciju koju je objavilo britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Politiko.

Motiv za takav potez vrlo verovatno uključuju i lično protivljenje invaziji i nameru da se izbegne finansijski uticaj sankcija nametnutih Rusiji, navodi britansko ministarstvo.

16:09 Putin: Rusija je bila prinuđena da pokrene "specijalnu operaciju"

Putin je rekao da je odluka Rusije da započne „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini bila teška, ali iznuđena.

Vladimir Putin, Emanuel Makron, Putin i Makron, Vladimir Putin i Emanuel Makron
foto: Profimedia

Tvrdi da je operacija namenjena odbrani naroda Donbasa.

"Svi zadaci ruske „specijalne vojne operacije“ biće ispunjeni", dodao je Putin.

15:58 Međunarodna delegacija za istragu ratnih zlocina u Ukrajini

Delegacija zajedničke savetodavne grupe SAD, EU i Velike Britanije za istraživanje zločina koja pomaže Ukrajini u istrazi ratnih zločina danas je zajedno sa ukrajinskom generalnom tužiteljkom Irinom Venediktovom posetila selo Bohdanivku u blizini Kijeva.

Ruske snage su 8.marta ove godine ušle u selo Bohdanivku i postavile bazu u školi, koju su kasnije zapalile, izjavila je ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova, a ukrajinske vlasti navode da su ruski vojnici ubijali, silovali i mučili stanovnike sela Bohdanivka i drugih oblasti u blizini Kijeva, navodi Rojters.

15:57 Ukrajina dobila zajam od 770 miliona dolara od MMF-a

Ukrajina je dobila zajam od 770 miliona američkih dolara po povlašćenim uslovima od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). „Zahvalan sam zamenici kanadskog premijera Kristiji Frilend na podršci i sveobuhvatnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv agresora“, napisao je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Tviteru, prenosi Rojters.

15:56 Putin: EU pleše na tuđe melodije

Evropska unija je potpuno izgubila suverenitet i pleše na tuđe melodije, kaže Putin.

Ruski predsednik optužio je EU da „nanosi štetu svom stanovništvu“, biznisu i ekonomiji. Osvrćući se na globalnu prehrambenu krizu, Putin tvrdi da se problem „nije pojavio danas“ i optužuje Evropu da „pokušava da okrivi nekog drugog“.

„Rusija nije svakako kriva iako zapadne zemlje pokušavaju da svale krivicu na nas, na sve što se dešava u svetskoj ekonomiji“, rekao je.

15:17 Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da "vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene". "Zemlje ''zlatne milijarde'' i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom", rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme ruska ekonomija, kriza u svetu i rat u Ukrajini.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Prema Putinovim rečima, sadašnje promene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne. "SAD su proglasivši pobedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim", rekao je Putin.

14:51 Fotografije današnjeg napada na grad Nikolajev na jugu Ukrajine

Ukrajinske službe za vanredne situacije objavile su fotografije koje pokazuju posledice ruskog raketnog napada na grad Nikolajev na jugu Ukrajine.

U napadu koji se dogodio danas, dve osobe su poginule, a 20 ranjeno, među kojima i dete, rekao je guverner regiona Vitalij Kim.

14:44 Zelenski: Ukrajina ukida bezvizni rezim za Ruse od 1. jula

Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse i od 1. jula, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u tu zemlju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

14:43 LNR: Deo ukrajinskih snaga u fabrici Azot poceo da se predaje

Deo ukrajinskih snaga utvrđenih u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku počeo je da se predaje, izjavio je danas pripadnik policije samoproglašne Luganske narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

"Tokom specijalne vojne operacije u prostorijama fabrike Azot u gradu Severodonjecku, deo ukrajinskih snaga je zaista doneo ispravnu odluku i počeo da se predaje", rekao je Maročko, saopštio je Luganski informativni centar. Broj vojnika koji su se predali i njihova pripadnost pojedinim ukrajinskim jedinicama nisu otkriveni radi njihove bezbednosti, dodao je on, preneo je TAS S.

14:09 UN objavio broj žrtava u Marijupolju

Najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za Marijupolj, uključujući 70 dece, izjavila je danas visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

13:50 Predsednica Moldavije pozdravila odluku EK

Moldavija pozdravlja preporuku Evropske komisije (EK) da joj se dodeli status kandidata za članstvo u EU, izjavila je danas predsednica te zemlje Maja Sandu.

"Preporuka je zasnovana na shvatanju da će naša zemlja uložiti više napora u ključnim oblastima kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, javna uprava i ljudska prava", istakla je Sandu, prenosi Rojters.

13:04 Zelenski: Prvi korak na putu članstva u EU koji će sigurno približiti našu pobedu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je preporuka Evropske komisije "prvi korak na putu članstva u EU koji će sigurno približiti našu pobedu". On je rekao da je zahvalan predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na "istorijskoj odluci", dodajući da očekuje pozitivan rezultat Komisije sledeće nedelje.

Očekuje se da će lideri 27 zemalja članica EU razgovarati o preporuci Komisije na samitu sledeće nedelje u Briselu.

13:02 Fon der Lajen: Ukrajina je već primenila oko 70 odsto pravila normi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da je Ukrajina već primenila oko 70 odsto pravila normi i standarda EU, ali da ipak ostaje da se uradi važan posao u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i oligarha i osnovnih prava.

Ursula fon der Lejen, Ursula fon der Lajen
foto: Profimedia

"Proces je zasnovan na zaslugama,tako da proces u potpunosti zavisi od Ukrajine", naglasila je Lajen.

Tokom svoje izjave, fon der Lajen je nosila boje Ukrajine, žuti sako preko plave košulje.

12:15 Ukrajina dobila status kandidata za EU

Evropska komisija preporučuje da Ukrajina bude proglašena kandidatom za članstvo u Evropskoj uniji.

11:00 Jedna osoba poginula, šest ranjeno u ruskom napadu na Nikolajev

Jedna osoba je poginula, a šest ih je ranjeno jutros u raketnom napadu ruskih snaga na Nikolajev, saopštio je predsednik regionalne vojne administracije Vitalij Kim. Kako je napisao na svom Telegram kanalu, među povređenima je i jedno dete, prenosi Ukrinform.

"U napadu su oštećene četiri stambene zgrade i jedan infrastrukturni objekat", dodao je Kim.

10:41 Makron, Šolc i Dragi se vratili u Poljsku posle posete Kijevu

Trojica evropskih vođa Emanuel Makron, Olaf Šolc i Mario Dragi stigli su jutros u Poljsku specijalnim vozom posle posete Kijevu u četvrtak, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Kijev, Volodimir Zelenski, Mario Dragi, Olaf Šolc, Emanuel Makron
foto: Profimedia

Sat pre dolaska voza na poljsko-ukrajinsku granicu italijanski premijer Mario Dragi došao je u vagon francuskog predsednika za bilateralni susret. Sinoć nešto posle polaska voza iz Kijeva, Makron i nemački kancelar Šolc takodje su imali bilateralan susret.

10:12 Guverner Luganska: Nemoguće je da civili napuste hemijsku fabriku

Nemoguće je i fizički opasno da civili napuste hemijsku fabriku u Severodonjecku zbog stalnog granatiranja i borbi, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Takođe je naveo da Severodonjeck nije blokiran i da postoji komunikacija sa gradom.

9:57 Ukrajina tvrdi: Pogodili smo ruski tegljač na putu za Zmijsko ostrvo

Ukrajinske rakete pogodile su danas ruski mornarički tegljač na putu ka Zmijskom ostrvu, tvrdi guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko.

Tegljač "Vasilij Beg" prevozio je vojnike, oružje i municiju na Zmijsko ostrvo, rekao je Marčensko, a prenosi Rojters.

Zmijsko ostrvo
foto: Printscreen/Youtube/ Military Videos

Zmijsko ostrvo nalazi se južno od Odeske oblasti i pod ruskom je kontrolom. Oko tog ostrva na krajnjem zapadu Crnog mora od početka rata u Ukrajini vode se žestoke borbe.

09:35 Napad u regionu Harkova, oštećeno deset kuća

Najmanje deset kuća je oštećeno, a uništene su škola i stambena zgrada u regionu Harkova, rekao je guverner Oleg Sinegubov na aplikaciji Telegram, dodajući da se radi o ratnim zločinima ruskih okupatora.

08:33 Holandija proterala navodnog ruskog agenta

Holandska obaveštajna služba saopštila je da je otkrila navodnog ruskog vojnog agenta koji je pokušao da iskoristi lažni identitet da bi se infiltrirao u Međunarodni krivični sud (MKS) koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini.

špijun
foto: Profimedia

Holandska obaveštajna služba (AIVD) saopštila je da juče uhvatila na aerodromu, a onda proterala u Brazil, gde je pod krivičnim postupkom, ruskog špijuna koji je hteo da se infiltrira kao stažista u Međunarodni krivični sud.

08:24 Zelenski: Poseta evropskih zvaničnika - istorijski dan

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je posetu Kijevu čelnika Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije kao "istorijski dan" za njegovu zemlju.

"Ukrajina uživa potporu četiri moćne evropske države", rekao je u svom videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Evropskoj uniji nego ikad od njene nezavisnosti.

08:09 Iz Ukrajine granatirano selo u ruskoj Kurskoj oblasti

Selo Gordejevka u ruskoj Kurskoj oblasti na granici sa Ukrajinom granatirano je jutros sa ukrajinske teritorije, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt. Prema njegovim rečima, u granatiranju nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi RIA Novosti. "Prema preliminarnim podacima, na nekim kućama su razbijeni prozori. Situacija je potpuno pod kontrolom naših graničara i vojske", naglasio je Starovojt.

07:53 Makron: Ukrajina sama donosi odluku o teritorijalnim ustupcima

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za televiziju TF1 tokom posete Kijevu.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Ovo je na Ukrajini da odluči", poručio je u četvrtak Makron odgovarajući na pitanje koje ustupke, uključujući i na svojoj teritoriji, Ukrajina treba da prihvati, prenosi agencija Rojters.

07:35 Objavljeni snimci ruskih brodova koji prenose žitarice

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom prevoze prošlogodišnje prinose žitarica iz Ukrajine u Siriju, saopšteno je iz američke satelitske kompanije "Maksar" koja je objavila snimke brodova.

Na snimcima Maksara vidi se utovarivanje žitarica na dva teretna broda pod ruskom zastavom, usidrena u krimskoj luci Sevastopolj koja je pod ruskom kontrolom, navodi se u saopštenju iz te kompanije, prenosi Rojters.

07:26 Više od 500 civila zarobljeno u fabrici Azot u Severodonjecku

Stotine civila koji su potražili sklonište u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku više ne mogu da budu evakuisani zbog neprekidnih ruskih napada, kažu ukrajinski zvaničnici. U tunelima ispod fabrike nalazi se ukupno 568 osoba, uključujući 38 dece, prema rečima guvernera Luganska Segeja Gajdaja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Sa druge strane, proruske snage iz Luganska koje zajedno sa ruskom vojskom deluju u Severodonjecku tvrde da će ponovno otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste fabriku.

07:21 Evropska komisija daje mišljenje o kandidaturi Ukrajine

Čelnici Francuske, Nemačke i Italije koji su juče bili u poseti Kijevu obećali su da će podržati nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da postoji podrška o dodeljivanju "trenutnog" statusa kandidata za članstvo.

Odluka Evropske komisije danas bi trebalo da bude poznata.

Bonus video:

15:33

Radmila Vasić i Konstantin Samofalov o opoziciji i izbornim rezulatima

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.