NAJVEĆA PLJAČKA U ISTORIJI: Kako su POKRADENE milijarde Sadama Huseina! (FOTO)
Foto: AP

SPEKTAKULARNO!

NAJVEĆA PLJAČKA U ISTORIJI: Kako su POKRADENE milijarde Sadama Huseina! (FOTO)

Kada su u aprilu 2003. godine američki vojnici prvi put kročili na tlo Bagdada, pljačkaši su uveliko praznili tezore Centralne banke Iraka, tvrđavu u kojoj se nalazio najveći deo državnog novca
Objavljeno: 23:00h

Kada su vojnici ušli u banku, videli su nagorela vrata centralnog trezora, u koji pljačkaši, uprkos eksplozivu i velikoj vatrenoj moći, nisu uspeli da prodru. Međutim, kada su Amerikanci ušli u trezor, saznali su da je jedna od najvećih pljački u istoriji - pod okriljem noći iz trezora je izneto više od milijardu dolara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

اليوم ذكرى استشهاد الزعيم #صدام_حسين #today The #anniversary of the martyrdom of the #hero #Saddam Hussain

A photo posted by ﻓﺮﺩﻭﺱ ﺃﮐﺮﻡ (@firdousakram63) on

Naime, oko 4 sata ujutru u noći između 17. i 18. marta 2003. godine, dan pre nego što je kiša projektila zasula Irak, tri kamiona prišla su ulazu banke. Iz jednog od njih izašao je čovek sa potpisanim komadom papira. U sledećem trenutku, počelo je prebacivanje 900 miliona dolara i 100 miliona evra, uredno spakovanih u malim kutijama.

Ova pljačka nije zahtevala oružje i eksploziv: čovek sa papirom bio je Kusaj Husein, šef iračkih odbrambenih snaga, a na dokumentu je stajao potpis njegovog oca Sadama Huseina.

SEĆATE LI SE NAJZGODNIJEG KRIMINALCA NA SVETU? On danas živi ŽIVOT IZ SNOVA! (FOTO)

Na papiru je pisalo da je potrebno izvući toliki novac kako ne bi pao u ruke stranim okupatorima.

- Jednom kada dobijete naredbu od Sadama, ne raspravljate previše - opisao je kasnije za "Njujork tajms" jedan od visokih zvaničnika banke, prenosi portal "Ozy".

Međutim, uprkos svom trudu Sadama Huseina, irački novac je na kraju završio u stranim rukama.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.