STRUČNJACI O PUTINOVIM PLANOVIMA U UKRAJINI: 1 scenario je NEVEROVATAN!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

KAKAV ĆE BITI ISHOD RATA?

STRUČNJACI O PUTINOVIM PLANOVIMA U UKRAJINI: 1 scenario je NEVEROVATAN!

Zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao je u utorak da Putin verovatno još uvek ima "nacrte za značajan deo Ukrajine, ako ne i za celu zemlju"

Objavljeno:

Nakon niza velikih neuspeha u prvim danima sukoba u Ukrajini, ruske snage polako ali sigurno postižu uspeh u istočnom Donbasu. Na Zapadu postoji zabrinutost da bi Rusija uskoro mogla da zauzme taj region.

Iako je ruska vojska u velikoj meri preusmerila svoju pažnju na Donbas nakon neuspeha u osvajanju Kijeva, Pentagon, ukrajinska vlada i vrhunski stručnjaci slažu se u tome da ruski predsednik Vladimir Putin nije odustao od svog većeg cilja da osvoji Ukrajinu u celini.

- Naravno da imaju ideju da osvoje celu zemlju. To su pokazali u prvim nedeljama sukoba. To je njihov cilj - rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u utorak, prenosi CNN.

Ipak, stručnjaci su za Insider rekli da su skeptični da ruske snage imaju vojsku i oružje za izvršavanje efikasnog napada na ukrajinsku prestonicu ili centar zemlje, nakon što su pretrpeli teške gubitke - čak iako Donbas padne i pruži Rusiji potencijalnu platformu za guranje ka zapadu.

Stiven Pajfer, bivši američki ambasador u Ukrajini, rekao je za Insider da Putin "svoju misiju vidi kao oporavak ruskih zemalja" i to sugeriše da bi, ako Rusija zauzme Donbas, mogao da se vrati tom cilju - "sada pokušajmo da idemo na Kijev".

Putin je nedavno uporedio sebe sa Petrom Velikim, sugerišući da je operacija u Ukrajini jednostavno ruska namera da povrati zemlje koje imaju istorijske veze sa Moskvom.

- Da li svi u Moskvi dele tu ambiciju, to je sasvim drugo pitanje. Ali onda morate da se zapitate - da li ruska vojska ima sredstava da izvrši takvu ofanzivnu operaciju? Ima dosta ruskih vojnika koji nisu posebno oduševljeni time što se bore u Ukrajini - rekao je Pajfer.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

On je dodao da Ukrajinci možda imaju problem sa moralom, ali da veruje da većina Ukrajinaca i dalje misli da je ovo egzistencijalna borba i da ako izgube, nestaće njihova demokratija i vizija o tome šta bi Ukrajina bila kao nezavisna država.

Pentagon je dao sličnu procenu. Zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao je u utorak da Putin verovatno još uvek ima "nacrte za značajan deo Ukrajine, ako ne i za celu zemlju", ali da misli da Rusi nemaju kapacitet da ostvare te grandiozne ciljeve".

Prema izveštaju jednog ukrajinskog zvaničnika, 200 do 500 vojnika umrlo je svakog dana tokom prošle nedelje - stopa gubitaka je skoro neodrživa za vojsku koja je procenjena da je imala 250.000 vojnika pre izbijanja sukoba.

Rita Konaev, zamenica direktora za analizu Centra za bezbednost i nove tehnologije Univerziteta Džordžtaun i ekspert za rusku vojsku, rekla je za Insider da, ako Rusija zauzme Donbas, ona ne "predviđa kampanju za ponovno preuzimanje Kijeva" ili "neku vrstu ponovnog izbijanja totalnog rata na način koji smo videli u februaru".

Ali je dodala da je "ovo uslovno da Rusi izvuku neku vrstu lekcije" iz svojih prošlih neuspeha u dosadašnjem sukobu.

- U najboljem slučaju za Rusiju - da ponovo zauzmu Donbas - mislim da će se sukob zamrznuti na prethodnim linijama. Ali, naravno, to će zavisiti i od toga šta je Ukrajina spremna da prihvati. I upravo sada, uprkos sve većoj hitnosti i očaju koji dolazi sa fronta u Donbasu, nisam potpuno sigurna da se politička plima okrenula protiv šireg cilja potpunog proterivanja ruskih trupa iz Ukrajine - rekla je Konaev.

"Brojke jasno idu u prilog Rusima"

Donbas obuhvata provincije Lugansk i Donjeck. Borbe između pobunjenika koje podržava Kremlj i ukrajinskih snaga traju u Donbasu od 2014. godine, iste godine kada je Rusija napala Ukrajinu i anektirala Krim. Kada je Rusija pokrenula širu operaciju u Ukrajini krajem februara, proruski separatisti su već kontrolisali otprilike jednu trećinu Donbasa.

Čini se da su ruske snage na ivici da zauzmu Severodonjeck, industrijski grad u regionu Luganska koji se smatra ključnim za ruski cilj da osvoji Donbas. Zelenski je upozorio da bi bitka za Severodonjeck, koji sada u velikoj meri kontrolišu ruske snage, mogla da odluči o sudbini istočne Ukrajine.

1 / 6 Foto: Twitter/@KhalilovaGulsum

Borbe na istoku Ukrajine su žestoke, a procenjuje se da ukrajinske snage trpe i do 1.000 žrtava dnevno. Ukrajina preklinje Zapad da pošalje više oružja dok ruska vojska juriša.

Komentarišući borbe u Donbasu, predsednik Združenog generalšaba general Mark Mili u sredu je rekao da brojke jasno idu u prilog Rusima, u smislu artiljerije.

Mili je rekao da ruske snage nadmašuju ukrajinske trupe, ali je takođe naglasio da ukrajinski poraz u regionu nije "neminovnost".

Uprkos teškim okolnostima sa kojima se Ukrajina sada suočava, Pajfer je upozorio na fatalističke zaključke.

- Tamo gde su ljudi previše zalutali u "Ukrajina može da pobedi" u prvih mesec i po dana, možda su sada previše zalutali u "Rusija će sada pobediti" - rekao je Pajfer, dodajući da ruske snage i dalje moraju da zauzmu "mnogo terena da bi zauzeli ceo Donbas".

On je dodao da je "previše rano reći šta će se dogoditi", dodajući da će se sukob "verovatno pretvoriti u rat iscrpljivanja", za koji neki procenjuju da bi se mogao da traje "do 2023. ili 2024. godine".

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.