TVRDOGLAVO VISOKA INFLACIJA! ECB joj PRKOSI na OVAJ način, proces najavila za 1. JUL
Kristin Lagard, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

inflacija

TVRDOGLAVO VISOKA INFLACIJA! ECB joj PRKOSI na OVAJ način, proces najavila za 1. JUL

ECB nije podigla stope 11 godina, a depozitna stopa je u negativnom od 2014. godine

Objavljeno:

Evropska centralna banka potvrdila je u četvrtak da će prekinuti dugotrajnu shemu otkupa obveznica 1. jula i nagovestila niz povećanja kamatnih stopa od jula jer se bori protiv tvrdoglavo visoke inflacije.

Budući da je rast cena prošlog meseca porastao na rekordnih 8,1 odsto i brzo se proširio, ECB ukida poticajne mere koje su bile na snazi veći deo decenije.

Cilj je sprečiti prodor brzog rasta cena kroz odnos cena-plata koju je teško prekinuti.

Nadovezujući se na dugo obećani potez, ECB je rekla da će okončati svoj Program otkupa imovine, svoj glavni podsticajni alat od dužničke krize u eurozoni, te je rekla da će povećati stope za 25 baznih bodova u julu , a zatim ponovo u septembru, moguće i većim procentom.

“Upravno veće namerava da podigne ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova na svom sastanku o monetarnoj politici u julu”, saopšteno je iz ECB-a, prenosi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

“Upravno veće očekuje da će u septembru ponovoo povećati ključne kamatne stope”, navodi se. “Ako se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju, verovatan je veći rast na sastanku u septembru.”

ECB-ova depozitna stopa sada iznosi minus 0,5 posto, a šefica ECB-a Kristin Lagard rekla je da bi se mogla vratiti na nulu ili malo iznad do kraja trećeg tromesečja.

Kristin Lagard
foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Tržišta, međutim, očekuju još agresivnije delovanje, povećanje cena od 135 baznih bodova do kraja ove godine, ili povećanje na svakom sastanku od jula, s nekim pomacima većim od 25 baznih bodova, prenosi Bankar.me.

1 / 7 Foto: Profimedia

ECB nije podigla stope 11 godina, a depozitna stopa je u negativnom od 2014. godine.

Bonus video:

04:39

Odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić o dojavi o bombi

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.