NAUČNICI U ŠOKU NAKON OTKRIĆA NA ANTARKTIKU: Ovo nisu očekivali!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ FELIPE TRUEBA

wow!

NAUČNICI U ŠOKU NAKON OTKRIĆA NA ANTARKTIKU: Ovo nisu očekivali!

Istraživanja na Antarktiku imala su za cilj da utvrde ulogu podzemnog ušća u topljenju glečera izazvanog klimatskim promenama

Objavljeno:

Naučnici sa Novog Zelanda otkrili su život u slatkoj vodi duboko ispod Antarktika. Ekosistem je pronađen stotinama kilometara od ušća u okean i oko 500 metara ispod površine kontinenta.

Naučnici su već neko vreme znali da ispod Antarktika postoji mreža slatkovodnih reka i jezera, ali nisu očekivali da će pronaći živa bića. To su amfipodi, sićušne životinje koje dostižu veličinu od oko 5 milimetara i pripadaju istoj klasi kao rakovi i jastozi. Istraživači su mislili da dobro poznaju to područje i da znaju šta mogu da očekuju, ali su bili iznenađeni i oduševljeni otkrićem jer pokazuje da su ove skrivene vode važan ekosistem.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/ukantarcticheritagetrust

Istraživanja na Antarktiku imala su za cilj da utvrde ulogu podzemnog ušća u topljenju glečera izazvanog klimatskim promenama. U reku su postavljeni merni instrumenti, a naučnici se nadaju da će uskoro otkriti šta ove vode čini jedinstvenim, prenosi Gardijan.

(Espreso / Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.