(UŽIVO) PUTIN O PVO SISTEMIMA: Papa Franja najvio mogućnost da poseti Ukrajinu
Ukrajina, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Google Earth

RATNO STANJE

(UŽIVO) PUTIN O PVO SISTEMIMA: Papa Franja najvio mogućnost da poseti Ukrajinu

* Ruski MSP zove šefove američkih medija na razgovor u ponedeljak * Ukrajina najavljuje sankcije protiv 12.000 ruskih drzavljana * Ugrožen rad nuklearke u Zaporožju, nema rezervnih delova

Objavljeno: 23:38h

Činjenice:

Ruski MSP zove šefove američkih medija na razgovor u ponedeljak

Dva novinara Rojtersa ranjena kod Severodonjecka

Otvoreno 16 krivičnih istraza o optužbama za seksualno nasilje

Ukrajina najavljuje sankcije protiv 12.000 ruskih državljana

Ukrajinske snage povratile su 20% izgubljene teritorije u Severodonjecku

Kijev: Ruske snage se grupišu na prilazu Slavjansku

Ugrožen rad nuklearke u Zaporožju, nema rezervnih delova

Putin upoznat sa nestašicom hrane u Africi usled sukob u Ukrajini

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 101. dan.

1 / 14 Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da je pozvalo na sastanak u ponedeljak šefove američkih medijskih ispostava u Moskvi kako bi ih obavestilo o oštrim kontramerama koje će da preuzmu kao odgovor na američke restrikcije ruskih medija u SAD.

U međuvremenu, dva novinara Rojtersa povređena su tokom jučerašnjeg dana u granatiranju u blizini Severodonjecka na severoistoku zemlje, dok je njihov vozač poginuo.

Što se tiče situacije na terenu, šef istočnog regiona Luganska, Sergej Gajdaj, saopštio je da su ukrajinske snage povratile oko 20 odsto teritorije koju su izgubile u Severodonjecku u odnosu na prethodnih 70% koje su Rusi navodno držali. Paralelno je objavljeno i da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku, kao i da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu.

Generalštab Ukrajine naveo je da se ruske snage pripremaju da nastave ofanzivu prema Slavjansku, dok CNN navodi da je susedni Kramatorsk, najveće urbano mesto u regionu Donjeck i dalje pod ukrajinskom kontrolom. U Severodonjecku su se, prema navodima Generalštaba, borbe nastavile, a Rusi su uz korišćenje artiljerijske vatre upali u stambena naselja u istočnom delu grada.

Dok traju borbe, javio se još jedan problem. Najveća evropska nuklearna elektrana u ukrajinskom Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji koju kontrolišu ruske snage, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih delova zbog čega je ugroženo njeno funkcionisanje.

Iz časa u čas:

23:19 Pavel Jablonski o sankcijama Rusiji

Zvaničnici EU već rade na sedmom paketu sankcija Rusiji, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski.

Na pitanje da li je rad na sedmom paketu sankcija već započeo, predstavnik poljskog ministarstva spoljnih poslova je za poljsku novinsku agenciju odgovorio potvrdno, prenosi TASS.

20: 30 Papa Franja najvio mogućnost da poseti Ukrajinu

19.40 Putin: Ruska PVO krcka ukrajinsko oružje kao orahe

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ruski PVO sistemi u Ukrajini razbijaju ukrajinsko oružje kao orahe.

- Njihovi PVO sistemi pucaju kao orasi, desetine su uništene - rekao je Putin u intervjuu televiziji Rosija 1, prenela je agencija RIA Novosti, a javlja Tanjug.

19.00 Moskva optužuje Kijev za paljenje manastira u Svetogorju

Rusko Ministarstvo odbrane okrivilo je ukrajinske nacionalističke trupe za požar u manastiru Svih Svetih Svjatogorske lavre, spomenik kulture na istoku Ukrajine sagrađen 1912. godine.

U saopštenju ruskog ministarstva objavljenom na Telegramu navodi se da su pripadnici ukrajinske 79. desantno-jurišne brigade tokom povlačenja iz Svjatogorska "zapalili drveni manastir".

18:40 "Izbegavanje poniženja može da ponizi Francusku"

Pozivi da se izbegne poniženje Rusije mogu samo da ponize Francusku i svaku drugu zemlju koja bi na to pozvala, poručio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, reagujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Jer Rusija je ta koja samu sebe ponižava. Bolje da se svi fokusiramo na to kako da postavimo Rusiju na njeno mesto. Ovo će doneti mir i spasiti živote", istakao je Kuleba na Tviteru.

16:00 Samit NATO u Madridu nije krajnji rok za odluku

Samit NATO u Madridu krajem juna nije krajnji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Napredak u kandidaturi za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahteve, preneo je Rojters.

- Ne smatramo da je samit NATO vremensko ograničenje - rekao je Kalin.

15:40 Ukrajina: Besmisleno pregovarati sa Rusijom dok ih ne potisnemo

Ukrajina je danas saopštila da nema smisla pregovarati sa Rusijom sve dok moskovske snage ne budu potisnute što dalje prema ukrajinskim granicama.

- Dok ne dobijemo u potpunosti oružje, dok ne ojačamo svoje pozicije, dok ih (ruske snage) ne potisnemo što dalje do granica Ukrajine, nema smisla da vodimo pregovore - izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak za ukrajinsku televiziju odgovarajući na pitanje o ponudi francuskog predsednika Emanuela Makrona da posreduje u pregovorima između Kijeva i Moskve o okončanju rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

14:00 Raketa pogodila crkvu u Donjecku?

Jedna crkva u Donjecku pogođena je u ruskom granatiranju, javljaju ukrajinski mediji.

U crkvi, koja postoji od 1526 godine, izbio je požar nakon granatiranja.

13:10 Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

- Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti - napisao je on na Telegramu.

Medvedev je naveo da kada je reč o sankcijama, one su dvostruko nezakonite.

- Sada su, po njihovom modelu, odgovorni ne samo učesnici političkih događaja - državnici ili poslanici, već i njihove porodice, koje ne na koji ničan nisu sposobne da utiču na svoje bližnje za mitske povrede koje je izmislio Zapad - istakao je Medvedev.

12:20 Ukrajina: Rusi dižu u vazduh mostove, žele da spreče isporuku pomoći civilima

Guverner regije Luganska Sergej Hajdaj izjavio je da ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severski Donjec kako bi sprečile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuče pomoć civilima u Severdonjecku.

Hajdaj je rekao da je ukrajinska vojska nastavila da drži svoje položaje unutar ključnog istočnog grada i potiskivala ruske snage na nekoliko lokacija, prenosi Reuters.

11:40 Ukrajina:U ruskom bombardovanju kod Odese dvoje ranjeno

U regionu Odese jutros je projektil pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda i ranjene su dve osobe, objavio je portparol regionalne administracije Serhij Bračuk.

- Jutro u Odesi počelo je raketnim udarom. Avijacija Ruske Federacije izvršila je napad krstarećim raketama na jedan od okruga Odeske oblasti. Raketa tipa Ha-59 pogodila je poljoprivredno preduzeće. Prema preliminarnim informacijama, dve osobe su povređene - napisao je Bračuk na Telegramu.

11:15 Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da je avion oboren juče kod Odese i da je dopremao oružje i municiju.

Konašenkov je rekao da je uništeno i 17 ukrajinskih bespilotnih etelica, uključujući dva Bajraktar-TB2.

11:00 Zelenski SAD: Raskinite pobratimske veze sa gradovima Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas gradonačelnike američkih gradova da raskinu pobratimske veze sa ruskim gradovima.

Zelenski je, govoreći putem video linka na konferenciji gradonačelnika, rekao da su neki od najsmrtonosnijih projektila koje ruska vojska koristi u Ukrajini proizvedeni u Jekaterinburgu, koji je, kako je naveo, grad pobratim sa američkim gradom San Hozeom, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski je pozvao gradonačelnike američkih gradova da se pridruže obnovi Ukrajine.

- Preuzmite pokroviteljstvo nad gradom, regionom uništenim ruskim udarima. I obnovite ih najsavremenijim tehnologijama - rekao je Zelenski.

1 / 6 Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

10:30 Guverner: Rusija trpi velike gubitke u Severodonjecku

Ukrajina sada kontroliše oko polovinu ključnog istočnog grada Severodonjecka nakon što je povratila 20 posto teritorije koju su izgubile od ruskih snaga, rekao je guverner istočnog regiona Luganska Sergej Hajadaj.

- Rusija je ranije uspela da zauzme veći deo grada, ali sada ih je naša vojska gurnula nazad. Oni zaista trpe ogromne gubitke - rekao je on.

10:00 Zvaničnici Černobilja šokirali: Ruski vojnici pokrali i uništili opremu, kopanjem rovova pokrenuli radijaciju?

09:45 Gutereš: Za sve bolje da se sukob u Ukrajini što pre završi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovio je svoj poziv za prekid sukoba i nastavak pregovora, kao i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Ukrajini, od čijeg je početka prošlo 100 dana.

- Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoću svima kojima je potrebna, za bezbednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama - poručio je u petak Gutereš.

1 / 4 Foto: EPA/ SALVATORE DI NOLFI / POOL

09:30 Savetnik Zelenskog otkrio koliko bi još mogao da traje sukob u Ukrajini

08:50 Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

- Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke - naglasio je Putin.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina "očisti vode od mina".

Kijev može da izvozi žito i kopnenim putem, a najlogičniji put je Belorusija, međutim, zapadne sankcije bi morale da budu ukinute za tu zemlju, naveo je Putin.

08:15 Ministar: Ukrajinski obaveštajci u komunikaciji sa zarobljenim borcima Azovstala

Ukrajinski obaveštajci su u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz Azovstala i Kijev radi sve što može kako bi osigurao njihovo oslobađanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirskij.

07:35 UN: 14 miliona Ukrajinaca moralo je da pobegne od februara

Čak 14 miliona Ukrajinaca prisiljeno je da napusti svoje domove od februara, a većina su žena i dece, rekao je u petak krizni koordinator Ujedinjenih nacija za Ukrajinu Amin Avad.

07:00 Nastavljene borbe u Severodonjecku

Borbe se nastavljaju u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici.

- Uz podršku artiljerije, neprijatelj izvodi jurišne operacije u naselju Severodonjeck, pojačao je grupaciju mobilizacionom rezervom "drugog armijskog korpusa" -navodi se u izveštaju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.