EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA PLAN: Poljaci će se obradovati
Evropska komisija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

odlučeno

EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA PLAN: Poljaci će se obradovati

Poljskoj su zbog kontroverzne reforme pravosuđa od 2016. godine koja je po oceni EU ugrozila nezavisnost sudova, blokirana sredstva Unije zbog sistemskih rizika po pravnu državu

Objavljeno:

Evropska komisija objavila je danas da je odobrila plan obnove Poljske od pandemije što joj otvara put za pomoć od 35,4 milijardi evra blokiranu godinu dana zbog manjka nezavisnosti sudstva u toj zemlji. "Evropska komisija dala je danas pozitivnu procenu poljskom planu obnove, što je važna faza ka tome da EU isplati 23,9 milijardi evra subvencija i 11,5 milijardi evra zajmova", navodi se u saopštenju.

Poljska
foto: Profimedia

Poljskoj su zbog kontroverzne reforme pravosuđa od 2016. godine koja je po oceni EU ugrozila nezavisnost sudova, blokirana sredstva Unije zbog sistemskih rizika po pravnu državu.

Dva komesara bila su protiv ovog odobrenja na sastanku Evropske komisije, saznaje se iz evropskih izvora. Evropska komisija je navela da poljski plan uključuje "medjaše" u oblasti nezavisnosti sudstva koji moraju biti ispunjeni. Brisel je naveo da je to presudno za poverenje investitora i da se pomogne ekonomskom oporavku Poljske.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.