NE MOŽE DA SE SMIRI: Bivši agent FSB-a besan na Kremlj: Sve više nam preti poraz
Ukrajina, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

NE MOŽE DA SE SMIRI: Bivši agent FSB-a besan na Kremlj: Sve više nam preti poraz

Institut za proučavanje rata navodi da dolazi do sve većih neslaganja u ruskim vojnim krugovima i da neki tvrde da Kremlj ne čini dovoljno za pobedu u sukobu

Objavljeno:

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Institut navodi da dolazi do sve većih neslaganja u ruskim vojnim krugovima i da neki tvrde da Kremlj ne čini dovoljno za pobedu u ratu.

Naime, kako navodi Institut, bivši oficir ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Igor Girkin (takođe poznat kao Strelkov) osudio je izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je prioritet "specijalne operacije" u Ukrajini oslobađanje Donbasa.

Girkin tvrdi da se "Kremlj odrekao ideološke podloge sukoba fokusirajući sukob na Donbas, a ne na celu Ukrajinu".

Girkin se požalio da službenici Kremlja više ne dovode u pitanje legitimnost postojanja Ukrajine i da su koncepti "denacifikacije" i "demilitarizacije" zaboravljeni.

On je optužio Kremlj za politiku smirivanja i izjavio da pretnja poraza i dalje raste, dodaje Institut u analizi od juče.

- Girkinovo neslaganje simbolično je za kontinuirane promene unutar krugova ruskih vojnih entuzijasta i bivših vojnih vojnika. Kremlj je više puta revidirao svoje ciljeve za rat u Ukrajini zbog neuspeha na bojnom polju - navodi se u analizi.

Institut za proučavanje rata dodaje da se Kremlj sve više suočava s nezadovoljstvom ne samo Rusa, koji se protive ratu, nego i vojnih i nacionalističkih figura ljutih zbog ruskih gubitaka i frustriranih promenom okvira rata koju čini Kremlj.

- Ruski zvaničnici su sve više nesposobni da iskoriste ista ideološka opravdanja za invaziju suočeni sa jasnim neuspesima, a nedostatak konkretnih vojnih dobitaka unutar Ukrajine nastaviće da podstiče domaće nezadovoljstvo ratom - zaključuje se u analizi Instituta.

1 / 6 Foto: Profimedia

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.