BAJDEN POZVAO NA VAŽNU STVAR NAKON STRAVIČNOG MASAKRA U TEKSASU: Da li se Americi sprema velika promena?
Džo Bajden, Foto: Profimedia

STRAVA I UŽAS

BAJDEN POZVAO NA VAŽNU STVAR NAKON STRAVIČNOG MASAKRA U TEKSASU: Da li se Americi sprema velika promena?

"Ideja da 18-godišnjak može da uđe u prodavnicu oružja i kupi dve automatske puške je jednostavno pogrešna", rekao je predsednik

Objavljeno: 11:37h

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na uvođenje novih restrikcija na oružje nakon što je 18-godišnji napadač u osnovnoj školi u Teksasu ubio 19 dece i dvoje nastavnika.

Bajden je apelovao da se, posle nekoliko neuspelih pokušaja, uradi nešto po pitanju oružanog nasilja, a takođe je svalio krivicu na proizvođače oružja i njihove lobije zbog kojih u Vašingtonu ne mogu da se usvoje stroži zakoni, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Kada ćemo se za ime Božije suprotstaviti lobiju za oružje? Zašto treba da svedočimo ovakvim pokoljima, zašto i dalje dozvoljavamo da se ovo desi", upitao je Bajden.

"Ideja da 18-godišnjak može da uđe u prodavnicu oružja i kupi dve automatske puške je jednostavno pogrešna", rekao je predsednik.

On je ranije pozvao da se zabrani prodaja automatskog oružja, kao i da se sprovode strože bezbednosne provere kupaca oružja i da se donesu zakoni koji bi zabranjivali da osobe sa mentalnim problemima kupuju oružje.

Pre nedelju dana, američki predsednik se u Bafalu sastao sa porodicama žrtava masovnog ubistva. U prodavnici je 18-godišnjak ubio 10 Afroamerikanaca.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Ovakva masovna ubistva se retko dešavaju na drugim mestima u svetu. Zašto?", upitao je Bajden.

Pitanje je da li će poslednja masovna ubistva podstaći promenu zakona o oružju, što nije uspela ni najmasovnija tragedija u osnovnoj školi Sendi Huk u Konektikatu, gde je ubijeno 26 osoba, medju kojima 20 dece, navodi VOA.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.