Rimska skulptura na aukciji povezana sa sumnjivim dilerom? Kupljena za 4.000 evra, preprodaje se za 140.000
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA JE OVO?!

Rimska skulptura na aukciji povezana sa sumnjivim dilerom? Kupljena za 4.000 evra, preprodaje se za 140.000

Profesor Hristos Cirogijanis, arheolog istraživač, poziva da se obustavi prodaja mermerne glave grčkog filozofa Antistena zbog njene nezakonite trgovine u prošlosti

Objavljeno:

Arheolog traži od američke aukcijske kuće da povuče monumentalnu rimsku skulpturu iz prodaje, tvrdeći da ima fotografske dokaze o njenoj direktnoj povezanosti sa dilerom umešanim u nezakonitu trgovinu.

Profesor Hristos Cirogijanis, čije se akademsko istraživanje fokusira na antikvitete i mreže trgovine ljudima, rekao je da bi Hindman auctions u Čikagu trebalo da otkaže aukciju portreta glave Antistena, grčkog filozofa, zakazanu za četvrtak.

Mermerna glava, visoka 45,7 santimetra, datira iz kasnog 1. do ranog 2. veka nove ere i predviđa se da će dostići cenu između 93.500 i 140.000 evra.

Cirojanis ima tri fotografije za koje je rekao da prikazuju isti komad u posedu sumnjivog britanskog trgovca antikvitetima Robina Sajmsa i njegovog pokojnog partnera Hristosa Mihaelidesa. Fotografije su se nalazile među arhivskim materijalom koji je zaplenila policija i koje su držale vlasti u Grčkoj i Italiji.

- Jedina razlika je u tome što je ceo nos nedostajao i od tada je očigledno popravljen - rekao je arheolog.

Tokom 2005. godine Sajms je odslužio zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja sudskih naloga o prodaji egipatske statue vredne 3,5 miliona evra, a sudija je odbacio njegovo objašnjenje kao "proračunatu obmanu". Italijanska i švajcarska policija su 2016. godine pronašle mermerne statue i druga blaga ukradena iz Italije, za koje su rekli da ih je Sajms uskladištio u slobodnoj luci u Ženevi u Švajcarskoj.

Sajms se nikada nije suočio sa bilo kakvom akcijom vlasti u vezi sa ovim "blagom" i ostao je van očiju javnosti.

- Kao što je standardna procedura za svaku našu prodaju, mi smo raščistili ovaj predmet i sa registrom nestalih umetničkih dela i sa Interpolom pre nego što smo ga izneli na aukciju… Ako se pojave verodostojne informacije, onda bismo, naravno, ponovo procenili komad i radili na tome da se vrati njegovim pravim vlasnicima - rečeno je iz Hindman Auctions i dodato da prisustvo fotografija dela u kući Sajmsa i Mihaelidesa "nije samo po sebi dokaz da je bilo u vlasništvu ili trgovanju od strane" Sajmsa.

Cirogianis je vanredni profesor na Arhuskom institutu za napredne studije i šef radne grupe za ilegalnu trgovinu antikvitetima Uneskove katedre za očuvanje kulturnog nasleđa i aktivnosti u vezi sa kulturnim nasleđem, Jonski univerzitet u Grčkoj. Svojim istraživanjem dobio je zvaničan pristup desetinama hiljada slika i drugog arhivskog materijala zaplenjenog u policijskim racijama od pojedinaca umešanih u nedozvoljenu trgovinu.

Tokom 15 godina identifikovao je skoro 1.600 opljačkanih antikviteta u aukcijskim kućama, muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama i obavestio nadležne organe. On je odigrao veliku ulogu u obezbeđivanju repatrijacije mnogih antikviteta u njihove zemlje porekla. Među njima i starog grčkog bronzanog konja kojeg je Sotbis Njujork planirao da proda 2018. godine, sve dok nije obavestio vlasti o svojim vezama sa Sajmsom. Grčka je tvrdila da je konj njihovo nacionalno vlasništvo, a Sotbis je 2020. izgubio pravni spor.

Grčki ministar kulture pozdravio je presudu suda kao pobedu zemalja koje žele da povrate svoje antikvitete. Cirogianis je više puta tvrdio da aukcijske kuće ne vrše adekvatne provere kod grčkih i italijanskih vlasti, i kritikovao je njihov propust da otkriju punu istoriju izloženih predmeta.

On je utoliko kritičniji prema prodaji Hindmana jer je 2013. objavio detalje o ovom predmetu i njegovoj "istinskoj istoriji kolekcionara" u Journal of Art Crime. U tekstu je napisao da je glava Antistena prvi put izašla na površinu u Sotbiju u Njujorku 1981. godine, sa izlizanim nosom. Rekao je da je ponuđena "bez ikakvih informacija o pošiljaocu ili istoriji prikupljanja" i prodata za 4.500 evra.

Godine 2013, nakon što se obratio Sotbisu za detalje, dobio je mejl u kojem je navedeno da "Sotbis ne otkriva imena pošiljalaca ili kupaca." On je rekao da se skulptura ponovo pojavila u Christies New York-u 2012. godine, kao deo anonimne privatne kolekcije.

- U aukcijskom katalogu, nos izgleda potpuno restauriran, ali Christies je propustio da pomene ovu restauraciju u (njenom) opisu. Takođe su propustili da spomenu njegovu aukciju u Sotbisu 1981 - navodi arheolog koji ističe da nije bilo zapisa o ovoj starini pre prodaje Sotbija 1981. i da je mogla da dođe "iz bilo koje zemlje koja je bila deo Rimskog carstva, s obzirom na kvalitet i znajući koliko je Italija opljačkana".

On je o ovom slučaju obavestio američke vlasti.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.