NOVI PROIZVOĐAČ GASA NA POMOLU? Nemačka po svaku cenu rešena da umanji zavisnost od Rusije, evo gde ga TRAŽE!
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON, Profimedia

gas

NOVI PROIZVOĐAČ GASA NA POMOLU? Nemačka po svaku cenu rešena da umanji zavisnost od Rusije, evo gde ga TRAŽE!

Sal je kazao da je Senegal spreman za snabdevanje evropskog tržišta

Objavljeno: 13:08h

"Nemačka nastoji da pokrene energetske projekte sa Senegalom", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc tokom prve posete Africi.

Šolc je trodnevnu posetu Africi započeo u Senegalu, zemlji koja poseduje milijarde kubika zaliha gasa te se očekuje da će postati veliki proizvođač u tom području, prenosi Seebiz.

"Nemačka nastoji da umanji zavisnost od ruskog gasa. Započela je razgovore sa senegalskim vlastima o eksploataciji i dopremanju prirodnog gasa“, rekao je Šolc.

"To je pitanje sa kojim ćemo se ozbiljno pozabaviti", rekao je na konferenciji za novinare zajedno sa senegalskim predsednikom Makijem Salom i dodao da je i jednoj i drugoj državi u interesu da razgovori napreduju.

Šolc je rekao da je Nemačka zainteresovana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sal je kazao da je Senegal spreman za snabdevanje evropskog tržišta. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona iduće godine, a 10 miliona tona do 2030. godine.

Što se tiče istraživanja, finansiranja projekta i drugih pitanja, Sal je kazao da će uzeti sve u obzir, te da je "voljan sarađivati s Nemačkom u ovome kontekstu“.

1 / 7 Foto: Profimedia

Nemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsedava Afričkom unijom, i Južnoafričku republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Nemačkoj u junu.

Obe afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih nacija protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsedavajući Afričke unije, Sal je rekao da mnoge afričke zemlje nisu htele birati stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

"Vrlo je jasno – želimo mir. Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu – to je stav Afrike“, istakao je senegalski predednik. Sal je dodao da će posetiti Moskvu i Kijev u narednim nedeljama.

Bonus video:

01:59

SVI SE BAVE PUTINOVIM ZDRAVLJEM, A ZABORAVLJAJU ONE DEMENTNE! Stručnjaci o teoriji da je ruski predsednik imao KANCER

(Espreso/Biznis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.