PROCURILA TAJNA PUTINOVA STRATEGIJA ZA RAT U UKRAJINI: Niko se ovome nije nadao, pogledajte samo!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

ŠOK

PROCURILA TAJNA PUTINOVA STRATEGIJA ZA RAT U UKRAJINI: Niko se ovome nije nadao, pogledajte samo!

Vladimir Putin se toliko lično uključio u rat u Ukrajini da donosi operativne i taktičke odluke

Objavljeno:

Predsednik Putin pomaže u određivanju kretanja ruskih vojnika, kažu izvori, dok šef britanskih oružanih snaga kaže da Ukrajina pobeđuje

Vladimir Putin se toliko lično uključio u rat u Ukrajini da donosi operativne i taktičke odluke „na nivou pukovnika ili brigadira“, prema zapadnim vojnim izvorima, piše Gardijan.

Ruski predsednik pomaže u utvrđivanju kretanja snaga u Donbasu, dodaju oni, gde su osvajači prošle nedelje pretrpeli krvavi poraz pokušavajući u više navrata da pređu stratešku reku na istoku Ukrajine.

Izvori su dodali da Putin i dalje blisko sarađuje sa generalom Valerijem Gerasimovim, komandantom ruskih oružanih snaga, za razliku od prošlonedeljnih tvrdnji Ukrajine da je šef vojske povučen.

– Mislimo da su Putin i Gerasimov uključeni u donošenje taktičkih odluka na nivou za koji bismo inače očekivali da ih preuzme pukovnik ili brigadir, rekao je vojni izvor, misleći na tekuću bitku na istoku Ukrajine.

Vojske Moskve do sada nisu uspele da ostvare prodor u Donbas, gde već mesec dana vode ofanzivu koja više puta nije uspela da opkoli manje ukrajinske snage.

Nisu dati dodatni detalji koji bi podržali izjavu, iako je implicirano da je procena o Putinovoj bliskoj ličnoj umešanosti bila zasnovana na obaveštajnim podacima koji su primljeni.

Pukovnici u američkoj vojsci i brigadiri u britanskoj vojsci obično komanduju brigadom, jedinicama sastavljenim od nekoliko bataljona – od kojih je poslednji ekvivalent najmanjoj operativnoj jedinici u ruskoj vojsci.

Ruska vojska deluje više od vrha prema dole u ​​poređenju sa zapadnim kolegama, sa uputstvima koja se obično šalju generalima na terenu. Međutim, posrnuta invazija Moskve značila je da je bila prinuđena da pošalje generale bliže liniji fronta, gde je ubijeno do 12 njih, prema ukrajinskim oružanim snagama.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ben Bari, bivši brigadir britanske vojske i stručnjak za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je: „Šef vlade bi trebalo da ima bolje stvari za obavljanje nego da donosi vojne odluke. Oni bi trebalo da postavljaju političku strategiju, a ne da se zaglave u svakodnevnim aktivnostima”.

Prošlonedeljni neuspeli pokušaj da se pređe reka Severski Donjec kod Bilohorivke doveo je do uništenja više od 70 ruskih vozila i gubitka opreme vredne najmanje jednog bataljona, prema procenama zasnovanim na snimcima iz vazduha mesta bitke.

Poraz je bio toliko ozbiljan da je neke ruske vojne blogere naveo da komentarišu „nesposobnost ruske vojske stotinama hiljada sledbenika“, prema Institutu za proučavanje rata, što je redak znak unutrašnjeg neslaganja.

U protekla 24 sata, ruske snage granatirale su položaje fronta u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donbasa dok se borbe sve više fokusiraju na Severodonjeck, najistočniji grad koji ukrajinske snage još drže nakon više od 11 nedelja rata.

Serhi Haidai, guverner Luganske oblasti, rekao je u ponedeljak da su ruski udari pogodili bolnicu u gradu tokom vikenda, kada je ubijeno dvoje, a povređeno devet osoba, uključujući dete, a gađano je i nekoliko drugih lokacija. Ukrajinske snage su u nedelju odbile 17 napada i uništile 11 ruskih oklopnih vozila.

Rusi postepeno vrše napad na Severodonjeck, industrijski grad koji je pre rata imao 100.000 stanovnika, pošto izgleda da je pokušaj da se završi šire opkoljavanje ukrajinskih odbrambenih snaga u Donbasu propao.

Ukrajinske snage su takođe nastavile da potiskuju ruske snage iz Harkova, drugog po veličini grada u zemlji, a Volodomir Zelenski je čestitao vojnicima koji su podigli novi granični punkt na granici Rusije severno od grada.

– Veoma sam vam zahvalan, u ime svih Ukrajinaca, u moje ime i u ime moje porodice, rekao je on u video poruci. „Veoma sam zahvalan svim borcima poput vas.”

Rusko povlačenje je, međutim, borbeno povlačenje, pri čemu su rubna severna sela u okolini Harkova u ponedeljak zasuta granatiranjem, a potvrđeno je da je jedna osoba ubijena u Cirkunju, 17 milja od centra grada, a četiri povređene u oblastima Ševčenkovski i Saltivka.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da se ruske snage koncentrišu na „održavanje položaja i sprečavanje napredovanja naših trupa ka granici“.

Načelnik britanskog štaba odbrane, Adm Sir Toni Radakin, rekao je da veruje da Ukrajina sada pobeđuje u ratu jer je Putin želeo da „potčini celu Ukrajinu“ i „nametne sopstvenu vlast toj zemlji“ i nije uspeo.

Održavajući govor u parlamentarnoj publici u Vestminsteru, šef britanskih oružanih snaga rekao je da je Ukrajina pobeđivala jer se borila protiv „egzistencijalne pretnje“ i da će „njena nacija preživeti“, dodao je.

Institut za proučavanje rata saopštio je da veruje da su „ruske snage verovatno napustile cilj da završe opkoljavanje ukrajinskih jedinica velikih razmera od grada Donjecka do Izijuma“ u korist zauzimanja ostatka oblasti Luganska, čiji je deo Severodonjeck.

Drugo opkoljavanje Severodonjecka manjeg obima takođe je propalo prošle nedelje nakon što su ruske snage poražene uz teške gubitke u seriji neuspešnih pokušaja da pređu reku Severski Donjec kod Bilohorivke.

Reka sve više postaje linija razdvajanja između dve strane u Donbasu – naziv koji je zajednički dat oblastima Donjeck i Lugansk – i oko Harkova na severu.

Haidai je rekao da se u nedelju vode borbe severno i južno od Severodonjecka, što je jedna od retkih lokacija koje Ukrajina drži na istočnoj strani reke. Analitičari veruju da bi za grad mogla biti duga borba.

Konrad Muzika, osnivač Rochan Consultinga, specijalizovanog za obaveštajne podatke otvorenog koda, rekao je da veruje da će zauzimanje Severodonjecka biti udaljeno nekoliko nedelja. „Moskva… nema odgovarajući nivo ljudstva i opreme da brzo zauzme grad“, rekao je on u nedeljnom pregledu borbi.

(Espreso/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.