BIVŠI BRITANSKI ŠPIJUN KOJI JE NAPISAO DOSIJE O TRAMPU SAD PROGOVORIO O PUTINU: Tiče se ZDRAVLJA ruskog lidera!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

OZBILJNO JE?

BIVŠI BRITANSKI ŠPIJUN KOJI JE NAPISAO DOSIJE O TRAMPU SAD PROGOVORIO O PUTINU: Tiče se ZDRAVLJA ruskog lidera!

Spekulacije o zdravlju Vladimira Putina kruže nekoliko godina, ali su se pojačale otkako je naredio invaziju na Ukrajinu

Objavljeno: 16:59h

Bivši britanski špijun koji je napisao dosije o bivšem američkog predsedniku Donaldu Trampu i navodnom ruskom mešanju u izbore u SAD 2016. godine, kaže da mu je više izvora potvrdilo da je ruski predsednik Vladimir Putin "ozbiljno bolestan".

Kristofer Stil koji je vodio odeljenje za Rusiju u MI6 u Londonu između 2006. i 2009. godine, a tamo je radio i 1990-tih, rekao je da je Putinova bolest „deo“ onoga što se dešava u Ukrajini.

On je za Skaj njuz rekao: „Svakako iz onoga što čujemo iz izvora u Rusiji i drugde, jeste da je Putin ustvari ozbiljno bolestan“.

„Nije jasno šta je tačno ova bolest – da li je izlečiva ili terminalna ili bilo šta drugo. Ali svakako mislim da je to deo jednačine“, naveo je.

Njegovi komentari dolaze nakon što je ukrajinski general-major Kirilo Budanov u intervjuu za Skaj njuz rekao da je ruski lider ozbiljno bolestan od raka i da je u Rusiji u toku puč za njegovu smenu.

Spekulacije o zdravlju Vladimira Putina kruže nekoliko godina, ali su se pojačale otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Magazin "Nju lajns" objavio je da je dobio audio-snimak oligarha blisko Kremlju koji opisanju ruskog predsednika kao nekog ko "veoma boluje od raka krvi", iako nije precizirao tip raka.

U njemu se navodi da je sedište FSB-a, ruske domaće bezbednosne garancije, poslalo strogi memorandum svim svojim regionalnlim direktorima dajući upustva da ne veruju glasinama o terminalnom stanju ruskog predsednika.

"Kada vidite da se to dešava, mislite da je to verovatno istina. Dakle, mislim da je element njegove bolesti umešan u ovo i njegovo nasleđe", navodi Kristofer Stil.

Glasine su se intenzivirale u sredu kada je obraćanje Vladimira Putina tokom komemoracije povodom Dana pobede pažljivo ispitano, a posmatrači su proučili njegovo kretanje i fizički izgled. Stručnjaci za govor tela istakli su da je predsednikovo lice bilo "naduveno", a njegov hod "nestabilan", što neki sugerišu da bi moglo da bude od lekova koje pije za svoju bolest.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Vrlo malo njih je spremno da se suprotstavi Putinu"

Ali Stil je rekao da čak i ako je bolestan, da će i dalje biti teško da neko drugi utiče na Putinov pristup.

Britanska vlada je saopštila da je uvela sankcije članovima Putinove porodice, kao i prijateljima i saveznicima koji duguju Putinu svoje bogatstvo i moć, a zauzvrat podražvaju njegovu ratnu mašineriju.

Među onima koji su najviše pogođeni sankcijama su bivša Putinova supruga Ljudmila Očeretnaja, bivša olimpijska gimnastičarka Alina Kabajeva, za koju se navodi da ima bliske odnose sa Putinom, ali i njegove zakonite ćerke.

Vladimir Putin i Alina Kabajeva
Vladimir Putin i Alina Kabajevafoto: EPA / MIKHAIL METZEL

"Postoji vrlo mali broj ljudi koji su spremni da se suprotstave ili da se svađaju sa predsednikom Putinom... Ipak, mislim da postoje glasovi disedenata koji mu govore da je ovo katastrofalan rat, posebno po pitanju ekonomije i da neće biti dobro za Rusiju. Možemo samo da se nadamo da će to dovesti do neke vrste promene politike ili čak i režima u dogledno vreme ali to svakako nije izvesno", navodi Stil.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.