PUTIN NE VERUJE FSB-U, GRU PREUZIMA? Lider u Ukrajinu šalje svog ČOVEKA od poverenja poznatog po BRUTALNOSTI!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

PROMENE

PUTIN NE VERUJE FSB-U, GRU PREUZIMA? Lider u Ukrajinu šalje svog ČOVEKA od poverenja poznatog po BRUTALNOSTI!

GRU tako preuzima dužnost od FSB-a, koji se često naziva naslednikom zloglasnog sovjetskog KGB-a

Objavljeno: 12:45h

Ruski predsednik Vladimir Putin degradirao je Saveznu sigurnosnu službu (FSB), koju okrivljuje za propuste tokom operacija u Ukrajini nakon izveštaja o vojnicima koji odbijaju saradnju.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

"Surova" glavna obaveštajna uprava, odnosno vojna obaveštajna služba Ruske Federacije (GRU) koja je, između ostalog, 2018. godine navodno pokušala nervnim agensom novičokom da ubije špijuna Sergeja Skripalja, sada je dobila zapovedništvo nad ruskim obaveštajnim operacijama u Ukrajini.

GRU tako preuzima dužnost od FSB-a, koji se često naziva naslednikom zloglasnog sovjetskog KGB-a. Tu obaveštajnu službu Putin okrivljuje za propuste koji su doprineli ponižavajućem povlačenju njegove vojske iz Kijeva, prenosi britanski The Telegraph.

Do ove promene dolazi u trenutku kada američki zvaničnici sugerišu da ruski vojnici u Ukrajini odbijaju da slušaju svoje nadređene i izvršavaju naređenja. Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da čak i visoki oficiri ne slušaju naređenja.

Vojnici u Donbasu, pak, nisu funkcionisali sa dovoljnim entuzijazmom koji se očekivao, rekao je američki zvaničnik.

Analitičari ukazuju na to da je Ukrajina, uz pomoć SAD-a, imala pristup daleko boljim obaveštajnim podacima od Moskve.

Do sada je više ruskih generala ubijeno u ratu, a i neki drugi visokovredni ciljevi, poput zapovednog broda ruske crnomorske flote, krstarice Moskva, su uništeni.

1 / 6 Foto: Profimedia

Slanje GRU-a u Ukrajinu trebalo bi da poboljša učinak ruske vojske, kaže Andrej Soldatov, novinar specijalizovan za rusku špijunsku zajednicu.

- Na bojnom polju stvar će biti efikasnija, naravno. Kontakt sa jedinicama je bolji, logistika je bolja - rekao je on za Telegraph.

Novi čovek zadužen za Putinovo prikupljanje obaveštajnih podataka u Ukrajini je general pukovnik Vladimir Aleksejev, koji je, kako se navodi, umešan u napade i pokušaje atentata na Zapadu.

- Velika Britanija i Evropska unija optužuju ga da je nadzirao napad hemijskim oružjem u Salsburiju 2018. godine - naveo je Soldatov u članku za Centar za analizu evropske politike sa sedištem u Vašingtonu.

Udarac prestižu FSB-a

- On je iskusni specijalac, a SAD ga je takođe sankcionisao zbog direktnog kibernetičkog uplitanja u američke izbore 2016. godine - dodaje on.

Aleksejev je unapređen u prvog zamenika šefa GRU-a 2012. godine, kada je rusko ministarstvo obrane pokušavalo da ojača svoje špijunske sposobnosti "tvrdim momcima" koji su bili "spremni da ubiju".

- Aleksejev je učestvovao u vojnoj akciji u Siriji i bio je umešan u sukob u Donbasu. Kolege vojnici smatraju ga brutalnim i samouverenim do bezobzirnosti - kaže Soldatov.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Snage za vezu unutar ruske špijunske zajednice sada imaju zadatak da izvuku pobedu iz blata najgoreg vojnog i obaveštajnog neuspeha njihove zemlje od Drugog svetskog rata.

Postavljanje GRU-a na mesto vodeće ruske obaveštajne agencije u Ukrajini, biće velik udarac prestižu FSB-a, veće špijunske službe i službe višeg profila.

Bonus video:

03:10

ALBANSKA NOVINARKA ŽESTOKO ISMEVALA KURTIJA Drecun: On je najobičnija marioneta, koja DOBIJE PO NOSU kada nije poslušan (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.