PREMOTAVANJE 2016. GODINE: Tramp, terorizam, Sirija, migranti... (VIDEO) (ANKETA)
Foto: Reuters, Profimedia

SVET U 2016.

PREMOTAVANJE 2016. GODINE: Tramp, terorizam, Sirija, migranti... (VIDEO) (ANKETA)

Ratovi, teroristički napadi, začajni ljudi koji su nas napustili, nesmanjeni priliv migranata, stezanje kaiša preko grbače naroda, žice i bedeme na granicama "zapadnih demokratija"... Anno Domini 2016!
Objavljeno: 16:07h

Moskva - Ankara via Damask

Petu godinu za redom, građanski rat u Siriji odvijao se nesmanjenom žestinom. Vojna podrška Moskve režimu Bašara el Asada, koja traje od septembra 2015. godine, uticala na njegov tok i dovela do zaoštravanja diplomatskih odonsa Rusije sa SAD.

Sirijska vojska, uz pomoć ruskog vazduhoplovstva, u martu je povratila je Palmiru, isteravši iz nje snage Islamske države.

Loši odnosi Rusije i Turske, ugroženi obaranjem ruskog vojnog aviona u novembru 2015, popravljeni su krajem leta, posle dogovora dve strane o podeli sirijske teritorije na interesne zone.

foto: Fonetap

Usledila je turska kopnena intervencija, u saradanji sa sirijskim pobunjenicma, koja je potisla ISIS dublje u teritoriju Sirije, smanjivši područje pod njihovom kontrolom.

Ključni događaj bila je operacija "Zora pobede", novembarsko - decembarska ofanziva za Alep. Sirijiska armija i savezničke grupacije, iz vojnu pomoć Rusije i Irana, porazile su pobunjenike i 12. decembra proglasile pobedu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.